Mainos

Jushtshenko Ukrainan presidentiksi

Oppositiojohtaja Viktor Jushtshenko on voittanut Ukrainan presidentinvaalien uusintakierroksen.

Ukrainan oppositiojohtaja Viktor Jushtshenko on julistautunut maan presidentinvaalien uusintakierroksen voittajaksi. Tappiolle jäänyt pääministeri Viktor Janukovitsh vannoo puolestaan valittavansa tuloksesta korkeimpaan oikeuteen.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin mukaan Ukrainan sunnuntaiset vaalit olivat pitkä harppaus eteenpäin edellisiin vaaleihin verrattuna. Etyjin tarkkailijaryhmän päällikkö Bruce George sanoo voivansa tyytyväisyyttä tuntien ilmoittaa, että vaalit olivat nyt selvästi lähempänä Etyjin normeja.

Jushtshenko oli vaaliviranomaisten mukaan tavoittamattomassa johdossa, kun 98 prosenttia äänistä oli iltaan mennessä laskettu. Hän sai runsaan 52 prosentin äänisaaliin ja hänen vastustajansa, Venäjän tukema Janukovitsh, noin 44 prosentin kannatuksen.

- 14 vuotta olemme olleet itsenäisiä, mutta nyt olemme vapaita. Kansa osoitti valtansa. Se kapinoi Itä-Euroopan ehkä kyynisintä hallintoa vastaan, Jushtshenko sanoi hurraaville kannattajilleen Kiovan keskustassa.

Vaaleissa oli noin 12 000 ulkomaista tarkkailijaa. Vaikka Etyj kehuikin vaaleja, Janukovitshin kampanjaryhmän mukaan niissä oli huomattavia epäselvyyksiä.

- Me valitamme korkeimpaan oikeuteen vastalauseena järjestelmällisille rikkeille (vaaleissa), pääministerin edustaja sanoi.

EU:n komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso kommentoi vaaleja sanomalle, että eilinen oli hyvä päivä Ukrainan ja EU:n suhteille ja demokratialle. Hän kehotti kaikkia osapuolia kunnioittamaan vaalitulosta.

Putin kovistelee länttä

Venäläismielisen Janukovitshin vaalitappio vain vahvistaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja länsijohtajien vastakkainasettelua, arvioi Venäjällä toimiva sitoutumaton politiikan tutkija Andrei Pjontkovski.

- Putin on kerännyt tuekseen entisiä tiedustelupalvelu KGB:n jäseniä. Tämä lähipiiri näkee Ukrainan presidentinvaalien tuloksen suurena epäonnistumisena. Ukrainassa monet Neuvostoliiton jälkeiset virheet ovat kärjistyneet, eikä Putinin lähipiiri voi myöntää olleena väärässä. He väittävät ennemmin Putinin olleen heikko. Tämän vuoksi presidentti esittää lännen vastaisia kommentteja jokaisessa lehdistötilaisuudessaan, sanoo Pjontkovski.

Jushtshenkon voitto otettiin vastaan sekavin tuntein venäläisissä tiedotusvälineissä. Nezavisimaja gazeta -lehti väittää Jushtshenkon ottaneen presidentin valtuudet jo ennen uusintavaaleja.

Radiokanava Eho Moskvi sen sijaan lähetti kolumnisti Leonid Radzihovskin haastattelun, jossa puhuja ihmetteli venäläisten taipumusta pitää omien pyrkimystensä vastaisia tapahtumia mahdottomina hyväksyä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Seitsemän uutiset 27.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.