Mainos

Jushtshenko uhkailee vastustajiaan

Ukrainan pääministeri Janukovitsh kieltäytyy hajottamasta maan parlamenttia ennen perustuslakituomioistuimen ratkaisua kiistaan. Ukrainan presidentti Viktor Jushtshenko uhkaa vastustajiaan oikeudenkäynnillä, elleivät he suostu ennenaikaisiin vaaleihin.

Ukrainan pääministeri Viktor Janukovitsh on ilmoittanut houkutelleensa ulkomaisia välittäjiä maan sisäpoliittiseen kriisiin.

Presidentti Viktor Jushtshenko hajotti parlamentin maanantaina useita kuukausia kyteneen valtakamppailun päätteeksi. Hänen mielestään parlamentti ei ollut enää perustuslain ja kansan tahdon mukainen, kun useita kansanedustajia oli loikannut oppositiosta hallituksen leiriin.

Janukovitsh sanoo lähestyneensä muun muassa Itävallan liittokansleria Alfred Gusenbaueria ja pyytäneensä tätä johtamaan neuvotteluita.

- Olen päättänyt vedota kansainvälisiin välittäjiin: Itävallan liittokansleriin, Itävalta on puolueeton maa, ja tunnettuihin eurooppalaisiin oikeusoppineisiin, Janukovitsh kertoo.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana on kehottanut sekä Janukovitshia että presidentti Viktor Jushtshenkoa säilyttämään malttinsa. Hän soitti myös oppositiojohtaja Julia Tymoshenkolle ja toivoi, että osapuolet yrittäisivät päästä umpikujasta neuvottelemalla.

Janukovitsh on vakuuttanut tuhansille kannattajilleen Kiovassa, että hän tarkoituksenaan on vain estää kiistan kärjistyminen entisestään. Venäjän tukema pääministeri kieltäytyi kuitenkin antamasta myöten ja nöyrtymästä ennenaikaisiin vaaleihin.

Presidentti uhkaa oikeustoimilla

Presidentti Jushtshenko uhkaa vastustajiaan oikeudenkäynnillä, elleivät he suostu ennenaikaisiin vaaleihin.

- Niin kauan kuin perustuslakituomioistuin selvittää presidentin määräystä, hallitus ei tee mitään, Janukovitsh toisti.

Tuomioistuimen odotetaan äänestävän kannastaan parin viikon kuluessa.

Länsimielinen presidentti Jushtshenko on yhtä järkkymätön kuin Janukovitsh. Hän uhkasi pääministeriä ja tämän tukijoita syytteillä, elleivät he suostu ennenaikaisiin vaaleihin.

- Korostan jälleen kerran, että presidentin asetusta on pakko noudattaa. Niskurointi johtaa oikeudellisiin toimiin, hän varoitti kansallisen turvallisuusneuvoston hätäistunnossa.

Mielenosoittajat pysyvät kaduilla

Kiovan kaduilla on edelleen tuhansia mielenosoittajia, joista suurin osa puolustaa pääministeri Janukovitshia. Kulkueet muistuttavat vuodesta 2004, jolloin kymmenettuhannet ihmiset aloittivat niin sanotun oranssin vallankumouksen. He nostivat myös Jushtshenkon valtaan.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.