Mainos

Juopuneen raiskauksesta tulossa kovemmat tuomiot

Raiskauksiin liittyvää rikoslakia esitetään tiukennettavaksi.

Hallitus on hyväksynyt esityksen, jonka mukaan raiskausrikoksiksi määritetään kaikki teot, joissa rikoksentekijä on sukupuoliyhteydessä puolustuskyvyttömän uhrin kanssa. Sillä, mikä osuus raiskaajalla on puolustuskyvyttömyyden syntyyn, ei enää olisi merkitystä.

Nykyisin sukupuoliyhteys puolustuskyvyttömän henkilön kanssa määritetään raiskaukseksi ainoastaan, jos tekijä on jollakin aktiivisella teolla saattanut uhrinsa tähän tilaan. Hän on voinut antaa uhrille esimerkiksi unilääkettä, alkoholia tai muuta huumaavaa ainetta. Sen sijaan, jos uhri on joutunut puolustuskyvyttömäksi itse esimerkiksi nautittuaan liikaa alkoholia, tekijä on tuomittu raiskauksen sijasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Esityksen mukaan rangaistus raiskauksesta on vähintään yksi vuosi ja enintään kuusi vuotta vankeutta. Rangaistusasteikko kovenee nykytilanteeseen verrattuna, sillä nykyisin seksuaalisesta hyväksikäytöstä on tuomittu sakkoa tai vankeutta enintään neljä vuotta. Uudistuksen toteuduttua näistä teoista ei enää voida tuomita sakkorangaistuksia.

Asia siirtyy eduskunnalle huomenna.

(MTV3)

Lue hallituksen esitys kokonaisuudessaan tästä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.