Mainos

"Juon tuopin metaania, jos Titanissa on elämää"

Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja Turun yliopistosta suhtautuu huvittuneen skeptisesti Saturnuksen kuusta Titanista tehtyihin löytöihin. NASAn tutkijoiden mukaan kuussa tapahtuvat kaasureaktiot saattavat kertoa siitä, että Titanin pinnalla voisi olla elämää.

- Juon kyllä tuopillisen metaania, jos se todeksi osoittautuu. Mutta katsotaan nyt ja odotellaan toivorikkaina, Valtaoja myhäilee.

Tutkijoiden keskeisin havainto on se, että Titanin ilmakehässä leijuvat asetyleeni ja vety katoavat saavuttaessaan kuun pinnan. Heidän mielestään se voisi kertoa siitä, että jonkinlainen eliöstö käyttää kaasuja ravinnokseen.

- Sehän voisi olla, että pienet alien-ötökät näitä kaasuja mussuttavat, mutta valitettavasti on paljon muitakin mahdollisuuksia. Ne voivat olla esimerkiksi kemiallisia reaktioita, joita ei ole tultu edes ajatelleeksi, Valtaoja toppuuttelee.

Valtaoja pitää havaintoa kuitenkin hauskana. Jos Titan-kuussa olisi elämää, olisi se Valtaojan mukaan kovin erilaista kuin Maassa. Eniten eroja aiheuttaisi lämpötila, joka Titanissa pyörii -180 asteen kieppeillä.

- Nestemäinen metaani olisi siellä tätä veden korvaavaa perusmuonaa, koska noissa lämpötiloissa vesi jäätyisi. Enemmän näitä tämäntyyppisiä elämänmuotoja on kuvailtu kuitenkin science fictionissa kuin tieteessä, Valtaoja sanoo.

Tutkijat odottavat avaruudesta viestiä

Valtaojan mukaan havaintoja elämästä avaruudessa tulee melko paljon ja niitä tutkitaan innokkaasti suurilla joukoilla.

- Mars on tietenkin paikka, jota kytätään kaikkein eniten. Samoin tämä Titan-kuu on suosittu ja sitten me tietysti kuuntelemme avaruutta, jos joku vaivautuisi lähettämään meille edes pienen viestin, Valtaoja kertoo.

- Tähtitieteilijät, kuten monet muutkin ovat innokkaita scifi-harrastajia. Ainakin meikäläisen on mahdoton katsoa kirkkaalle tähtitaivaalle ja olla miettimättä, onko siellä jonkun tähden ympärillä planeettoja ja kuita, joiden elämänmuodot tuijottelevat takaisin, Valtaoja kuvaa.

Tällä hetkellä on ennemmin uskon kuin tiedon asia, onko avaruudessa elämää. Esko Valtaojan mielestä olisi outoa, jos Maa olisi maailmankaikkeuden ainoa planeetta, jossa elämää on.

- Jos tänne on elämä ilmestynyt, niin miksipä ei olisi ilmestynyt jonnekin muuallekin, missä on ollut suotuisat olosuhteet. Toivottavasti tämä ei ole uskon asia enää montaa vuotta, Valtaoja päättää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.