Mainos

Juomien nauttiminen saatetaan sallia tupakkatiloissa

Valiokunta harkitsisi juomien nauttimisen sallimista ravintoloiden tupakkatiloissa. Tämä lisäisi valiokunnan mukaan lain yleistä hyväksyttävyyttä. Ehtona kuitenkin on, että ravintolatyöntekijöiden ei täytyisi joutua menemään tupakkatiloihin.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta olisi valmis sallimaan juomien nauttimisen ravintoloiden erillisissä tupakointitiloissa. Tiloja ryhdytään vaatimaan, kun tupakkalain tiukennus tulee voimaan.

Tupakkakoppeihin tarjoilu sekä ruoan ja juoman nauttiminen niiden sisällä kielletään hallituksen esityksessä. Kiellon perusteena on pyrkimys estää henkilökunnan altistuminen tupakansavulle.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta antoi tänään esityksestä oman lausuntonsa. Siinä arvioidaan, että asiakkaita voi olla vaikea saada ymmärtämään, miksi he eivät voisi viedä juomaansa tupakointitilaan.

Juomien salliminen voisi olla valiokunnan mielestä lain yleisen hyväksyttävyyden kannalta perusteltua. Ehtona on, että kopeissa on esimerkiksi läpinäkyvät seinät, käytetään kertakäyttöastioita tai astioiden palautusjärjestelmä tehdään tarkoitukseen sopivaksi.

Ravintolatyöntekijöiden ei silloin tarvitsisi mennä tupakointitilaan kuin hyvin poikkeuksellisissa tilanteissa.

Parannusta halutaan etenkin työntekijöiden suojeluun

Lausunnossa korostetaan, etteivät tähänastiset ratkaisut ole suojanneet ravintoloiden työntekijöitä. Joka kolmas työntekijä altistuu edelleen tupakansavulle yli neljä tuntia päivässä. Vaikein tilanne on yökerhoissa, tanssiravintoloissa ja pienissä pubeissa.

Valiokunnan mukaan hankalassa asemassa ovat raskaana olevat työntekijät, joille ei pystytä järjestämään savutonta työtä. Monille jää ainoaksi vaihtoehdoksi jääminen erityisäitiysrahalle, mikä pienentää merkittävästi ansioita.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta pitää tärkeänä, että tupakointitilojen rakentamista koskevissa ohjeissa otetaan huomioon vanhojen rakennusten erityispiirteet. Rakentamisesta ei tulisi aiheutua kohtuuttomia kustannuksia.

Mietinnön tupakkalaista tekee sosiaali- ja terveysvaliokunta. Hallitus esittää tupakoinnin kieltämistä ravintoloissa kesäkuusta 2007 alkaen, ellei ravintoloihin tehdä erillistä tupakointitilaa.

Tarpeellisten rakenteiden ja ilmanvaihdon järjestämiseksi voidaan myöntää kahden vuoden siirtymäaika.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.