Mainos

Juomavettä epäillään epidemian aiheuttajaksi Heinävedellä

Heinävedellä on sairastunut yli 200 ihmistä vatsatautiin runsaan parin viikon aikana. Taudin aiheuttajaksi epäillään juomavettä.

Potilasnäytteistä on löytynyt calici-virusta, joka oli syynä Kuopion laajaan vatsatautiepidemiaan viime marraskuussa. Heinäveden viruslähdettä ei tiedetä. Kunnan terveyskeskuksen johtava lääkäri Esa Silvennoinen pitää yhtenä mahdollisuutena juomavettä. Muuta yhteistä tekijää sairastuneilla ei ole löydetty.

-Veden kloorausta on nyt lisätty. Epidemia näyttäisi laantuvan, sillä uusia tapauksia ei ole tullut pariin päivään. Joissakin tapauksissa vanhat oireet ovat kuitenkin uusiutuneet, kertoi Silvennoinen tiistaina.

Juomaveden virustutkimusten odotetaan valmistuvan torstaina. Epidemia oli pahimmillaan maaliskuun lopulla. Tauti alkoi oksentelulla ja ripulilla. Tauti iski nopeasti ja myös hävisi yleensä vuorokaudessa. Muutamia vanhuksia ja lapsia otettiin tarkkailuun sairaalaan. Epidemian laajuus ja syy aiotaan selvittää laajalla 5000 ihmisen kyselytutkimuksella. Heinävesi saa juomavetensä Kermajärven pintavedenottamosta. Vesi suodatetaan ja kloorataan. Viime viikolla juomavedestä löydettiin yllättäen kahtena päivänä koliformisia bakteereja, mikä saattoi johtua vesisäiliöiden puhdistustöistä. Löydöksellä ei epäillä olevan yhteyttä vatsatautiin, sillä epidemia alkoi aiemmin. Veden puhdistusta ja tarkkailua on nyt tehostettu.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.