Juomaveden laatu heikkenee

Veden kulutuksen lasku heikentää juomaveden laatua.

Vettä kulutetaan etenkin isoissa kaupungeissa lähes puolet vähemmän kuin vielä kaksikymmentä vuotta sitten ja suunta on edelleen laskeva. Ympäristöväki luonnollisesti iloitsee, mutta asialla on myös nurjat puolensa.

Rakennusmestari Matti Hintikka Jyväskylän vesilaitokselta sanoo, että vedenkulutuksen laskun takia putket jäävät liian isoiksi ja niihin jää sakkaumia ja vesi virtaa liian hitaasti. Useimmiten tuloksena on näkö, maku-tai hajuhaittoja. Saostumiin pesiytyy myös erilaisia bakteereja. Ongelma vaatiikin vesilaitoksilta nyt suuria satsauksia. Hintikka arvioi, että tästä aiheutuu satojen miljoonien markkojen investoinnit tulevaisuudessa.

Käytännössä verkostoa joudutaan huuhtelemaan entistä enemmän, myöskin mekaanista puhdistusta joudutaan lisäämään ja suuremmissa kaupungeissa putkikokoja pienentämään. Nyt moni pohtii, pitäisikö vanha oppi, "säästä vettä" jo unohtaa. Myös ympäristöväki on mietteliäs. Parinkymmenen vuoden työn tuloksena veden kulutusta on saatu pienennettyä roimasti, mutta sivutuotteena on saatu huonompilaatuista vettä.

Toisaalta mitalilla on kaksi puolta, säästäminen edelleenkin kannattaa ympäristön kannalta - samalla jätevesimäärä pienentyy. Säästäminen merkitsee kuluttajalle tietysti myös selvää rahaa. Tosin tässä tapauksessa säästö voi hukkua tuleviin investointeihin, sillä monissa vesilaitoksissa ne merkitsevät veden hinnan korotuksia.
(MTV3)


Lue myös:

    Uusimmat