Mainos

Jungner vaatii pääministeriä erotuomariksi sote-kiistaan

SDP:n kansanedustaja Mikael Jungner vaatii pääministeri Jyrki Kataista (kok) ottamaan ohjat käsiinsä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuskiistassa. Jungnerin mukaan pääministerin pitää laittaa itsensä likoon ja etsiä kaikille hallituspuolueille kelpaava ratkaisu.

Jungnerin mukaan myös vanhuspalvelulaista ryhdyttiin etsimään ratkaisua pattitilanteeseen viime metreillä. Jungner kirjoittaa sote-kiistasta Uuden Suomen -kolumnissaan.

Jungner myös kiistää arviot, että peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson ja SDP jarruttaisivat palvelu-uudistusta. Hidas eteneminen johtuu hallituksen vastakkaisista näkemyksistä - myös puolueiden sisällä.

- On erimielisyyttä siitä, miten palvelut hoidetaan. On erimielisyyttä siitä, onko riittävä väestöpohja 20 000 vai 200 000, Jungner paljastaa.

Kansanedustajan mukaan kukaan ei ole valmis joustamaan piiruakaan ja tilanne muistuttaa loppukesän kiistelyä vanhuspalvelulaista hallituksen sisällä.

- Hankkeen viivästyminen ei johtunut silloin eikä se johdu nytkään Mariasta. Maria olisi valmis ratkaisuun vaikka jo huomenna, Jungner puolustaa puoluetoveriaan.

SDP: Palvelu-uudistuksen ympärillä turhaa hämmennystä

Myös SDP:n puoluejohto yrittää rauhoittaa sote-keskustelua. SDP:n puoluesihteerin Reijo Paanasen ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jouni Backmanin mukaan terveyspalvelu-uudistuksen ympärillä velloo tarkoitushakuista hämmennystä vaalien alla. He muistuttavat, että uudistusryhmän määräaika päättyy vuoden lopussa.

Myös Paananen ja Backman puolustavat peruspalveluministeriä.

- Tällä työlle kaivattaisiin kaikkien hallituspuolueiden edustajien tuki. Kansalaisten terveys ei saa olla kaupan eikä myöskään pikkupolitikoinnin kohteena.

Oppositio kovistee hallitusta välikysymyksellä

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson jätti oman esitysluonnoksensa sote-kiistaan torstaina. Muut hallituspuolueet tyrmäsivät paperin liian ylimalkaisena. MTV3:n uutisten tietojen mukaan se herätti kiivasta keskustelua myös SDP:n eduskuntaryhmässä samana päivänä.

Puolueet ovat hioneet omia esityksiään sote-malliin viikonlopun aikana ja ministeriryhmä jatkaa neuvotteluja tiistaina. Eilen oppositiojohtajat Timo Soini (ps) ja Juha Sipilä (kesk) arvostelivat palvelumallin viivästymistä kovasanaisesti MTV3:n Uutisissa.

- Kyllä tämä on häpeällinen tilanne. Hallitus pitää kansaa pussi päässä siitä mitä on tulossa. Joko se kielii siitä että hallituksella ei ole selvää linjaa tai sitten se ei uskalla sitä esittää, Soini syytti.

Hallitus yrittää saada jotain suuntaviivoja palvelumallista julki ennen vaaleja. Selvää kuitenkin on, että yksityiskohdat ja suurimmat päätökset siirtyvät vaalien yli.

Hallitus ja peruspalveluministeri joutuvat keskiviikkona - aivan vaalien alla - vastamaan keskustan välikysymykseen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä. Odotettavissa on kuuma ottelu opposition ja hallituksen välillä.

Samana iltana puolueiden puheenjohtajat mittelevät voimiaan myös MTV3:n Uutisten kuntavaalitentissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.