Juncker: Laajentuminen tasatahtia

Neuvottelut EU:n laajentumisesta aloitetaan kaikkien yhdentoista hakijan kanssa yhtäaikaa, mutta niitä käydään eri tahdissa ottaen hakijoiden kehitystason erot huomioon, sanoi Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncker tänään Helsingissä. Malli on Luxemburgin esitys sopuratkaisuksi, jolla ratkaistaisiin erimielisyys jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta.

Päätökset itälaajentumisen käynnistämisestä tehdään perjantaina ja lauantaina EU-maiden huippukokouksessa Luxemburgissa, jota valmistelemassa Juncker vieraili Helsingissä. Pääministerit Paavo Lipponen (sd.) ja Juncker totesivat keskustelujensa jälkeen, että maat ovat samoilla linjoilla kaikista kokouksen keskeisistä kysymyksistä.

Lipponen sanoi kannattavansa Junckerin ratkaisuehdotusta laajentumisneuvotteluista.
-Toivon, että pääsemme sellaiseen ratkaisuun etteivät neuvottelut viivästy, Lipponen sanoi.
-Tämä on nyt Ruotsista ja Tanskasta kiinni.

Juncker jatkoi Helsingistä matkaansa Tukholmaan ja Kööpenhaminaan. Ruotsi ja Tanska tarjoavat laajentumisneuvotteluihin omaa malliaan, jonka mukaan ensin käytäisiin läpi hakijamaiden lainsäädäntö ja sen soveltuvuus EU-normistoon, ja vasta sen jälkeen alettaisiin neuvotella. Suomi on ollut ajatukselle nihkeä, peläten ajanhukkaa.

Emu-yhteistyö vielä levällään

Laajentumisen lisäksi kokouksessa puhutaan talous- ja rahaliitto Emusta. Juncker toivoi, että kaikki EU-maat saataisiin hyväksymään, että Emuun liittyvillä mailla on tarvetta keskustella talouspolitiikasta keskenään.

Rahaliiton ulkopuolelle jäävät neljä maata, Ruotsi, Tanska, Britannia ja Kreikka ovat olleet tyytymättömiä karsiutumiseensa tästä sisäpiiristä, ja vaatineet pääsyä mukaan. Junckerin mukaan mitään edistystä ei ole tapahtunut, vaan kannat ovat edelleen lukossa.

-Toivon edelleen, että saavutamme tästä yksimielisyyden, mutta jos ei, voimme vain todeta päätöslauselmassa, että Emu-maat aikovat keskenään syventää talouspoliittista yhteistyötään, Juncker sanoi. Lipponen yhtyi Junckerin toiveeseen ja painotti, että Suomen ja muiden pienten maiden kannalta on tärkeää, että Emu-maiden yhteistyölle luodaan selkeät säännöt.

-Meistä on täysin perusteltua, että Emu-maiden kesken käydään talouspoliittista keskustelua, Lipponen sanoi.

Hämäläistä tarjotaan johtokuntaan

Keskusteluissa oli esillä myös Euroopan Keskuspankki, ja Suomen Pankin johtajan, Sirkka Hämäläisen ehdokkuus sen johtokuntaan. Lipposen mukaan Suomi ei ole virallisesti tarjoamassa Hämäläistä pankin johtajaksi, mutta ajaa häntä keskuspankin johtokunnan jäseneksi. Korkeaa profiilia asiassa ei ole tarkoitus pitää.
-Tämä ei saisi nousta kiistakysymykseksi jäsenmaiden välille, Lipponen sanoi.

Huippukokouksessa nousee esille myös EU:n suhde Turkkiin. Juncker tapaa Turkin pääministerin keskiviikkona, ja sanoi toivovansa, että Turkki saataisiin mukaan yhteiseen eurooppalaiseen konferenssiin, joka olisi luonteva yhteydenpitoväline EU-maiden, Itä-Euroopan hakijoiden ja Turkin välillä.

Pohjoisia kysymyksiä

Juncker vahvisti Lipposelle myös sen mieluisan uutisen, että Luxemburg kannattaa Suomen aloitetta EU:n pohjoisen ulottuvuuden kehittämisestä, ja aikoo antaa sille täyden tukensa huippukokouksessa. Aloitteen tarkoitus on luoda EU:lle yhtenäinen ja aktiivisempi linja suhteissa unionin pohjoisiin naapurialueisiin ja alueen yhteistyöhön.

Lipponen kutsui Junckerin uudelleen Suomeen, pidemmälle vierailulle.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat