Mainos

Juncker ei usko rahoitussopuun EU-huippukokouksessa

Luxemburgin pääministeri sanoo olevansa "melko varma", ettei sopua synny huomenna alkavassa EU:n huippukokouksessa.

EU:n puheenjohtajamaan Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncker pitää hyvin epätodennäköisenä, että rahoituskiista saadaan ratkaistua huomenna alkavassa huippukokouksessa.

Juncker sanoi aamupäivällä olevansa "melko varma", ettei sopua synny.

Junckerin mukaan kaikki muut EU:n jäsenmaat ajavat muutoksia Britannian maksualennukseen. Hän kuitenkin arvioi, että EU:n pitäisi leikata myös maatalousmenojaan, kuten Britannia on vaatinut.

Barroso vetosi rahoitussovun puolesta

EU:n komission puheenjohtaja Jose' Manuel Barroso vetoaa unionimaiden johtajiin, jotta nämä löytäisivät huippukokouksessaan kompromissin EU:n tulevasta rahoituksesta.

-Emme saisi jäädä tulevaisuuden panttivangiksi. Kipeiden leikkaustenkin tekeminen on parempi vaihtoehto kuin se, ettei sopimusta saada aikaan, Barroso arvioi.

Vetoomuksessaan hän tuli selvästi kohti EU:n puheenjohtajamaan Luxemburgin rahoitusehdotusta, joka on melkoisen karsittu versio komission omasta esityksestä.

Barroson mielestä Luxemburgin ehdotuskin antaisi pohjan merkittävälle piristysruiskeelle unionin kehittämiseksi kaudella 2007-2013.

Barroso toisti myös näkemyksensä, jonka mukaan EU:n perustuslain ratifiointikierros pitäisi keskeyttää toistaiseksi. Hän muistutti, että Ranskan ja Hollannin kansanäänestykset heijastuvat selvästi tunnelmiin maissa, joissa perustuslakia ei vielä ole vahvistettu.

Barroso tosin korosti, ettei ratifiointikierroksen lopettamisesta ole missään tapauksessa kyse - nyt tarvitaan vain aikaa keskustella ja pohtia miten jatkossa edetään.

Chirac vaati Britanniaa luopumaan EU-alennuksistaan

Ranskan presidentti Jacques Chirac vaatii Britanniaa luopumaan EU-maksuhelpotuksistaan ja osallistumaan suuremmalla panostuksella unionin budjetin rahoittamiseen.

-Jokaisen valtion pitää ottaa osaa eurooppalaiseen ponnistukseen suhteessa omiin kykyihinsä, ja Britannian täytyy maksaa koko osuutensa laajentuneen Euroopan rahoittamisesta, Chirac sanoi hänen tiedottajansa Jean-Francois Copen mukaan.

Chirac ilmoitti samalla, että vuonna 2002 saavutettua sopua EU:n maataloustukipolitiikasta ei voida muuttaa. Britannia on pitänyt budjetin korjaamista juuri maataloustukien osalta ehtona viiden miljardin euron alennuksestaan luopumiselle.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.