Mainos

Junamatkustajien oikeuksia selkeytetään

Rautatiematkustajan oikeudet määritellään nykyistä tarkemmin lainmuutoksella. Hallituksen lakiesitys perustuu EU:ssa hyväksyttyyn rautatievastuuasetukseen.

Uudistus parantaa muun muassa matkustajien oikeutta korvauksiin junien myöhästymisestä. Pääkaupunkiseudun junaliikenteessä matkustaviin asetusta sovellettaisiin kuitenkin vain rajoitetusti.

EU-asetuksen mukaiset vakiokorvaukset otetaan käyttöön kotimaan rautatieliikenteessä joulukuun alusta. Jos juna on myöhässä vähintään tunnin, matkustajalla on oikeus saada korvauksena vähintään 25 prosenttia lipun hinnasta. Jos viivästyminen on kestänyt vähintään kaksi tuntia, vähimmäiskorvaus olisi puolet lipun hinnasta. Uutta asetusta ei sovelleta Suomen ja Venäjän väliseen rautatieliikenteeseen.

VR:n lähiliikenteessä asetusta ei sovellettaisi kokonaisuudessaan. Asetuksen mukaisia vakiokorvauksia junien viivästymisestä ei aiota ottaa pääkaupunkiseudulla käyttöön. Pääkaupunkiseudun junissa matkustavilla on kuitenkin jatkossakin oikeus korvaukseen junan huomattavasta ja ennakoimattomasta myöhästymisestä johtuneesta, tosiasiallisesta vahingosta, kuten jatkoyhteyden menettämisestä.

Rajoitukset koskisivat rataosuuksia Helsingistä Kirkkonummelle, Karjaalle, Vantaankoskelle, Riihimäelle ja Lahteen sekä Lahden ja Riihimäen välistä rataosuutta.

Hallituksen lakiesitys annetaan eduskunnalle presidentin esittelyssä huomenna.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.