Mainos

Junaliikenne Venäjälle nopeutuu

Suomen ja Venäjän välinen junaliikenne nopeutuu toukokuussa, kun Venäjä ryhtyy rajalla tarkastamaan passeja ja tullaamaan matkustajia liikkuvassa junassa. Tästä aluksi kokeiluna toteutettavasta uudistuksesta kerrottiin Suomen liikenneministeriön virkailijoille Moskovassa tänään päättyneessä liikennekomission kokouksessa.

Suomen valtuuskuntaa johtanut liikenneministeriön kansliapäällikkö Juhani Korpela arveli, että kokeilu muutetaan myöhemmin pysyväksi järjestelyksi. Henkilöliikenteen nopeuttaminen Helsingin ja Pietarin välillä oli yksi kokouksen pääaiheista. Tavoitteena olevaan kolmen tunnin matka-aikaan ei kuitenkaan päästä aivan lähivuosina. Kummassakin maassa tehtävät ratkaisut ovat osin kiinni rahoituksesta.

Rekkakiista vaikea

Ehkä vaikein komissiossa käsitelty ongelma oli suomalaisrekkojen painoja ja mitoituksia koskeva kiista. Liikenneministeriön ylijohtaja Harri Cavén kertoi, ettei siihen vielä tullut ratkaisua. Hän uskoi kuitenkin, että toukokuun neuvotteluissa päästään ratkaisuun teliakselin väliä koskevasta kiistasta. Vetoakselin painokiista saattaa jäädä ratkaisematta.

Suomalaisille Venäjän määräykset ja niiden rikkomisesta annetut sakot ovat ongelmallisia. Suomalaiskalusto on EU:n mittojen mukaista eikä muuta kalustoa ole edes saatavissa. Helpompi asia on venäläisten lentokoneiden melutason ongelma. EU vaatii melutasoja, joita monet Venäjällä käytetyt konetyypit eivät täytä. Pietarilainen Pulkovo Airlines on kuitenkin ilmoittanut käyttävänsä vastedes Suomen-lennoilla koneita, joiden melutaso on EU:ssa hyväksytty. Aeroflot käyttää jo nyt tällaisia koneita.

Viisumitta Viipuriin?

Viisumivapaat Viipurin matkat saattavat palata taas ensi kesänä. Venäläiset ilmoittivat suomalaisille olevansa sitä mieltä, että pitää palata entiseen käytäntöön. Venäjä on antanut yksipuolisesti suomalaisille Viipurin matkailijoille viisumivapauden, mutta poisti tämän edun jokin aika sitten. Nyt vanha käytäntö saatetaan palauttaa. Komissiossa puhuttiin myös vuonna 2013 päättyvän Saimaan kanavan vuokrasopimuksen uudistamisesta. Siitä päätettiin aloittaa neuvottelut, joiden tarkoituksena on uusia koko sopimus hyvissä ajoin.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.