Mainos

Junaliikenne pysähtyy maanantaiksi

Mielenilmaus pysäyttää koko junaliikenteen vuorokaudeksi maanantain vastaisena yönä kello 3.

Työnseisaus koskee sekä henkilö- että tavaraliikennettä.

Koska työnseisaus alkaa klo 03, muun muassa Seinäjoelta Provinssirockista myöhäisellä junalla palaavat pääsevät koteihinsa vielä normaalisti.

Vaikka veturimiehet eivät ole mukana lakossa, liikenteen pysähtyminen on varmaa, kun muun muassa liikenteenohjaajat jäävät pois töistä.

Protesti valtioyhtiöiden henkilöstöpolitiikkaa vastaan

Rautatieläisten liitto ja Rautatievirkamiesliitto ovat vahvistaneet aikeensa.

Rautatieläisten liiton puheenjohtaja Vesa Mauriala sanoo, että työnseisaus ei ole mikään pikapäätös.

- Tässä on taustalla vuoden mittainen käymistila. Keväällä on käyty säästöneuvotteluita työnantajan kanssa ihan hyvässä hengessä. VR:llä on aina toimittu niin, että päätöksiä on tehty rauhassa, ajan kanssa. Nyt niin sanottu kvartaalitalouden henki on tulossa yhtiölle, joka huolehtii julkisen palvelun tehtävästä.Emme halua tällaiseen yhtiöön liiaksi näitä lainalaisuuksia, sillä voittoa pyritään tuottamaan tietysti.

Mauriala kertoo, että mielenilmaus on pääasiassa protesti valtionyhtiöiden henkilöstöpolitiikkaa vastaan.

- Taustalla on myös protesti työelämän arvojen koventumista vastaan. Jokainen suomalainen työntekijä tuntee sitä varmasti omalla kohdallaan. VR on harjoittanut erittäin hyvää henkilöstöpolitiikkaa aikaisempina vuosina, joten protesti ei suuntaudu yksin VR:ää vastaan. Viime vuosien aikana olemme nähneet asian niin, että yhtiötä yritetään painostaa lyhytnäköisempään toimintaan, mikä on näkynyt myös henkilöstöpolitiikan koventumisena.

Kiukkua on herättänyt myös VR Cargon ilmoitus laajoista lomautuksista. Mauriala sanookin, että työntekijöillä on aito huoli siitä, mihin rautatieliikenne on menossa.

- Puhutaan lähiliikenteen kilpailuttamisesta lähivuosina ja monista muista hankkeista. Kilpailua emme sinäänsä vastusta, mutta pelkäämme sitä, että nimenomaan VR:n toimintaedellytyksiä ollaan heikentämässä.

Rautatieläisten liiton puheenjohtaja Mauriala pahoittelee matkustajille koituvaa haittaa.

- Nyt vaan lasi on tullut täyteen. Olemme kuitenkin pyrkineet rajaamaan mielenilmausta niin, että se vaikuttaisi tehokkaasti mutta edes jollain lailla inhimillisesti. Ja mikä tärkeintä, protesti ei tule sotkemaan juhannusliikennettä.

VR: Lakko on kallis yhtiölle

VR pitää lakkoa erittäin valitettavana asiana asiakkaiden näkökulmasta.

- Suurin haitta lakosta kohdistuu matkustajiin. Jos joku on suunnitellut junamatkaa maanantaille, niin se ei nyt sitten onnistu, vaan pitää etsiä korvaavaa kyytiä, sanoo VR:n viestintäjohtaja Hanna von Wendt.

Von Wendt muistuttaa, että työnseisaukset aiheuttavat yhtiöille aina myös taloudellista vahinkoa. Hän arvoi, että VR menettää maanantain lakon vuoksi miljoonia euroja.

- Tavaraliikenteen kuljetukset ovat pudonneet noin 30 prosentilla taloustaantuman takia. Tämän vuoksi olemme käyneet henkilöstön kanssa säästöneuvotteluita ja olimme sopineet vapaaehtoisista keinoista. Ne eivät kuitenkaan riittäneet, joten jouduimme turvautumaan myös maltillisiin lomautuksiin.

(MTV3)

MAURIALA: TYÖNANTAJAT PÄÄSEVÄT LIIAN HELPOLLA

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.