Mainos

Jumppa-allas Aira Samulinin vanhuuden kotiin

Joka Kodin Asuntomarkkinoissa on laatoitettu usein saunoja, keittiöitä kuin WC-tilojakin. Aira Samulinin vanhuudenkodissa tuli nyt eteen aivan uusi laatoitustyö sillä uima-allasta ei ollut laatoitettu koskaan aikaisemmin.

Oikeastaan kyseessä on pikemminkin kuntoallas, jonka mitat ovat 3 x 3 metriä. Siinä on kuitenkin vastavirtalaite, joka mahdollistaa uimisen paikallaan.

– Altaassa voi myös juosta ja tehdä vesi-aerobicia. Silloinkin kun ihminen ei pysty muuten liikkumaan, vedessä vielä voi, Aira muistuttaa.

Isompaan altaaseen verrattuna pieni vastavirta-allas myös säästää sekä tilaa että energiaa. Uima-altaan laatat eroavat olennaisesti pesuhuoneen tai keittiön laatoista.

– Uima-altaassa on oltava todella tarkka käytettyjen tuotteiden suhteen. Laatan rungon on oltava tiivis, jotta se ottaa itseensä suhteellisesti vähemmän vettä. Normaalin seinälaatan taakse tulisi paineellisesti vettä, mikä voi aiheuttaa lasituksen irtoamisen. Lasituksella on suuri merkitys altaan siivottavuuden kannalta, kertoo Kaakelikeskus Oy:n toimitusjohtaja Kris Lehtinen.

Uima-altaan ulkonäön suhteen on Lehtisen mukaan vallalla kaksi tyylisuuntaa: joko haetaan kylpylähenkisyyttä pienemmillä mosaiikeilla tai tehdään perinteinen allaslaatoitus isommilla laatoilla. Aira valitsi jälkimmäisen tyylin sen rauhallisuuden takia ja Lehtisen suositteleman laattakoon, joka sopii parhaiten jaettavaksi 3 x 3 metrin altaaseen.

Tällä laattamallilla tulee vähemmän myös saumaa. Laatan väri on valkoinen ja efektivärin kohdalla Aira päätyi siniseen.

– Suosittelemme usein, että tehosteväriä nostetaan altaan pohjalta seinälle yksi tai kaksi riviä, jolloin lattianrajaan saadaan boordimainen efekti. Samaa laattaa käyttäisin myös vesirajassa, johon se antaa kivan efektin. Tässä altaassahan on vastavirtalaite, joten siinä kohdassa ei näy veden kuivuminen ja epäpuhtauksien pinttyminen.

Uima-altaan laattojen kiinnittämiseen on paljon erilaisia kiinnitysaineita.

– Uima-allas voidaan vedeneristää, saumata ja kiinnittää laatat epoksilla, jolloin siitä tulee tiivis kuin ämpäri. Uusissa altaissa on tärkeintä liikuntasaumat ja saumat ylipäätäänkin, oli sauma sitten elastinen tai kiinteä. On myös varmistettava, että käytetyt aineet kestävät uima-altaiden puhdistuskemikaalit.

Huoneen seiniin laattaa, lattiaan jokikiveä

Allashuoneen seinälaatoiksi Lehtinen suositteli isokokoista, mattapintaista laattaa, kooltaan 30 x 60 cm ja vaakaan asennettuna.

– Tässäkin tulee vähemmän saumaa ja niin sanottua likaantuvaa pintaa. Tehosteeksi voisi laittaa seinäänkin kaksi raitaa, mutta nyt pystysuoraan. Tämä pieni kontrasti jatkaa altaan värimaailmaa.

– Tämän päivän trendejä ovat valkoinen ja harmaa terästettynä hopealla tai kullalla, kertoo yhteyspäällikkö Kirsi Satosalmi Kaakelikeskus Oy:stä.

– Tehosteita voidaan käyttää enemmänkin ja tuoda laatoitukseen vaikkapa ruusukuvio. Lämpimät ruskeat tai maanläheiset sävyt ovat edelleenkin suosittuja. Laattoihin on tullut paljon erilaisia pintastruktuureja kuten tapettikuosia, japanilaista tai rustiikkia tyyliä.

Kaikista vaihtoehdoista Aira ihastui eniten jokikivilaattaan.

– Tämä tuntuu jalan alla todella ihanalta! Jokikivilaattaa koko suihkuhuoneen lattiaksi ja seinään valitaan hillitty, vaalea sävy, Aira päätti.

Airan valitsemaan malliin oli myös kuviolaatta.

– Sillä voidaan tehdä yksi seinä ja loput perusmallisella laatalla. Invavessaan puolestaan valittiin tummanharmaa, isokokoinen lattialaatta, jonka pinnassa ei näy esimerkiksi pyörätuolin renkaista lähtevä hiekka.

Lisätietoja:

Kaakelikeskus Oy

www.kaakelikeskus.net

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.