Mainos

Julmat lampaiden leikkaukset loppuvat Australiassa

Australian villateollisuus on päättänyt lopettaa julmana pidetyn mulesing-menetelmän käytön.

Herald Sun -lehden mukaan kiistellyt mulesing-leikkaukset poistuvat käytöstä viimeistään vuoteen 2010 mennessä, mutta Australian maatalousministeriö on ilmoittanut lopettavansa käytännön omilla tutkimusasemillaan jo huhtikuuhun mennessä ja ottavansa käyttöön korvaavat menetelmät.

Villan suuressa tuottajamaassa on ollut yleisesti käytössä lampaiden peräaukon seudulle tehtävä kivulias mulesing-leikkaus, jolla halutaan estää hyönteisten pesiytyminen lampaisiin ja tuotantoeläinten sairastuminen. Lampaiden ihoon viilletään ilman kivunlievitystä haavoja ja ihoa saatetaan myös leikata pois, jotta kärpäset eivät pääsisi munimaan iholle. Arpeutuneelle iholle munat eivät tartu yhtä helposti kuin terveelle iholle. Australia on ainoa maa, jossa menetelmä on tähän asti ollut sallittu.

MTV:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi viime keskiviikkona, että Australiassa tuotetun merinovillan imago on kärsinyt kolahduksen Pohjoismaissa. Esimerkiksi ruotsalainen vaateteollisuus on reagoinut merinovillan kyseenaalaisen maineeseen nopeasti. Monet Suomessakin tutut vaateliikkeet ovat lakanneet ottamasta merinovillasta valmistettuja vaatteita valikoimiinsa. Myös suomalaiset neuleharrastajat keräävät parhaillaan omia eettisen merinovillan listojaan.

Tästä pääset Villavoimalan nettisivuille.

Lue myös Jussi Erosen blogi aiheesta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.