Mainos

Julkkisten ja ex-puolisoiden tiedot kiinnostavat – henkilötietojen urkinta kasvoi rajusti

Poliisin tutkittavaksi päätyi viime vuonna jo 173 henkilörekisteririkosta, mikä on lähes kaksinkertainen määrä edellisvuoteen nähden.

Henkilörekisteririkokseksi kirjataan tapaukset, jossa viranomainen tai muu työntekijä ilman lupaa urkkii sellaisia henkilötietoja, jotka eivät työn puolesta kuulu hänelle.

– On erittäin ikävää, että näiden tapauksen määrä kasvaa edelleen, vaikka asian pitäisi olla jo kaikille selvä, sanoo tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Tavallisimmin urkitaan potilastietoja. Poliisitutkintaan näitä tapauksia päätyi viime vuonna yli sata.

– Yleensä näissä on taustalla inhimillisiä tekijöitä, eli katsellaan lähisukulaisten, ex-puolisoiden tai julkkisten arkaluonteisia tietoja, sanoo Etelä-Pohjanmaan poliisipäällikkö Esa Uusi-Kakkuri.

Rikos muuttuu vakavammaksi, kun tietoja käytetään hyväksi. Näin on tehty esimerkiksi huoltoriitojen tai työsuhteiden kohdalla: urkkija on halunnut levittää tietoa, jonka arvelee vaikuttavan vahingollisesti henkilön työn saantiin tai mahdollisuuteen toimia vanhempana.

– Tällöin puhutaan jo huomattavasti vakavammasta rikoksesta, joista myös tuomiot ovat kovempia, muistuttaa Uusi-Kakkuri.

Myös poliisi itse on syyllistynyt väärinkäytöksiin: Anneli Auerin tietoja on selattu asiattomasti ja Mika Myllylän kuolintiedot kiinnostivat lähes 140 poliisia - suurta osaa pelkästä uteliaisuudesta.

– Poliisilla pitää olla itsellään keskeneräinen asia tai selvitys liittyen siihen henkilöön, johon tämä henkilötietojen kysely kohdistuu, Vasta silloin tietojen katselu on laillista, muistuttaa Uusi-Kakkuri.

Sanktioita ja valvontaa kiristetty

Sairaanhoitopiireissä potilasurkintaan suhtaudutaan nykyisin erittäin tiukasti. Kaikissa sairaaloissa on tietojärjestelmät, joiden pohjalta urkinnasta jää jälki käyttäjätietoihin – urkinta voidaan siis todentaa. Potilaalla on myös oikeus saada tieto siitä, kuka hänen henkilötietojaan on katsellut.

– Meillä suhtaudutaan näihin erittäin vakavasti. Kaikki asiat tutkitaan perin pohjin ja sanktio on vähintäänkin huomautus, usein varoitus. Se voi myös johtaa työsuhteen tai virkasuhteen irtisanomiseen, kertoo Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtava ylilääkäri Hannu Puolijoki.

Tiukennus on auttanut: viime vuonna ei todennettu enää yhtään laitonta urkkimista, vaikka tutkintaan meni 13 tapausta.

Sairaalassa on myös tehty vaikeaksi arkaluonteisten psykiatrian tietojen selaaminen. Näkyville tulee vain kansilehti, lisäselaus vaatii lisää oikeuksia. Jatkossa tämä voi olla hankalampaa, sillä potilastietojen salaus voi vaikeutua siksi, että onnettomuustilanteiden varalta sairaalat tarvitsevat kaikki tiedot henkilön lääkinnästä – myös psyyken lääkkeistä.

– Pitäisin kuitenkin sellaista järjestelyä hyvänä, että psykiatrian tietoihin menemisessä pitäisi ainakin yksi klikkaus tehdä enemmän. Eli ainakin tiedostaa se, että nyt ollaan menossa erittäin arkaluonteisten tietojen alueelle, sanoo Puolijoki.

Katso Outi Airolan juttu (Kymmenen uutiset 19.1.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.