Mainos

Julkisuus suosii Obamaa Yhdysvaltain vaalikamppailussa

Yhdysvaltain demokraattipuolueen epävirallinen presidenttiehdokas Barack Obama on onnistunut viime viikkojen julkisuustaistelussa kilpakumppaniaan paremmin. Republikaanien John McCain on saanut seurata turhautuneena sivusta, kuinka Obaman kymmenpäiväinen Lähi-idän- ja Euroopan-matka keräsi maailmanlaajuista huomiota, joka lähenteli paikoin jopa hysteriaa.

McCainin ainoa mahdollisuus onkin ollut arvostella kiivain sanoin Obaman retkiä. Hänen mukaansa Obaman matka ja vaatimukset Irakin sodan lopettamisesta ovat silkkaa vaalitaktiikkaa.

– Hän päätti valita poliittisen tien, joka voi auttaa häntä voittamaan vaalit, suomi McCain eilisen poliittisessa This Week -ohjelmassa.

Kitkeryyden ymmärtää, sillä McCain teki itse vastaavanlaisen ulkomaankiertueen jo keväällä, mutta media ei intoutunut matkasta juuri lainkaan.

Obama puolestaan korosti matkansa onnistumista.

– Mielestäni matkasta oli hyötyä, jos ajatellaan tehokasta presidenttiyttä, hän sanoi.

Lähes tasapeli mittauksissa

Kaiken kukkuraksi McCainin perjantainen tapaaminen Tiibetin hengellisen johtajan dalai-laman kanssa ohitettiin Yhdysvaltain tiedotusvälineissä lähes olankohautuksella. Ainoa tapaamisesta kiinnostunut oli Kiina, jonka tuomitsi sen "huolestuttavana".

Mediakisassa viime aikoina alakynnessä ollut McCain ei ole kuitenkaan menettänyt asemiaan mielipidemittauksissa. Useimmissa kyselyissä hän on ollut hyvinkin tasoissa Obaman kanssa. CNN on laskenut lukemiksi 44-41 Obaman hyväksi, uusin Gallup-mittaus 49-40.

Lisäksi McCain on saavuttanut Obamaa niin sanotuissa vaa´ankieliosavaltioissa, kuten Michiganissa ja Minnesotassa. Nämä osavaltiot ovat ratkaisevassa asemassa koko vaalin tuloksen kannalta.

Syntymäpäiväsankareita elokuussa

Seuraavasta parista viikosta odotetaankin vaalirintamalla varsin vilkasta. Marraskuun jännitysvaalit häämöttävät enää vajaan sadan päivän päässä, mutta elokuussa alkavat olympiakisat kääntävät äänestäjien kiinnostuksen pois politiikasta elokuun lopun ja syyskuun alun puoluekokouksiin saakka.

Senaattori McCainin ennakoidaan julkistavan listan varapresidenttiehdokkaistaan pikapuoliin, tai ainakin vuotavan mahdollisia ehdokkaita julkisuuteen. Se takaisi hänelle taatusti paljon palstatilaa ennen olympialaisia.

Elokuussa juhlitaan molemmissa leireissä, sillä kumpikin ehdokkaista täyttää vuosia. Barack Obama täyttää 47 vuotta elokuun 4. päivänä ja John McCain saavuttaa 72 vuoden rajapyykin elokuun 29. päivänä eli heti demokraattien puoluekokouksen jälkeen.

Syntymäpäiväjuhlat kääntynevät julkisuudessa Obaman eduksi, sillä yksi McCainin suurimpia ongelmia on hänen korkea ikänsä. Ehdokkaiden ikäero on huikea 25 vuotta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.