Julkisten tilojen kameravalvonta lisääntyy Suomessa

Kameravalvonnan lisääntymiseen on vaikuttanut kaupunkien halu panostaa asukkaiden turvallisuuteen, sekä turvallisuustekniikan kehittyminen.

Järvenpää on yksi niistä kaupungeista, joka on alkanut panostaa kaupungin keskustan turvallisuuteen kameravalvonnalla. Järvenpäähän rakennettiin kävelykatu neljä vuotta sitten. Samalla asetettiin paikalleen kymmenkunta kameraa, joilla keskusta-aluetta voidaan tarkkailla - lähinnä ilkivallan vuoksi. Nyt kameroita on tarkoitus lisätä ja valvottua aluetta laajentaa.

Järvenpää ei ole kamerahankkeineen yksin. Esimerkiksi Imatra sekä Lappeenranta ovat laajentamassa ja uusimassa omia valvontajärjestelmiään. Oulussa keskustaan rakennetaan kesän aikana kokonaan uusi valvontakameraverkosto, ja Helsingissä laitteiden määrä lisääntyy reilulla parillakymmenellä.

Kameravalvonta onkin yhdeksänkymmentäluvulta lähtien kasvanut nopeasti, kertoo Falck Security turvallisuusjärjestelmät-yksikön johtaja Timo Nordgren.

- Kasvu alalla on sellaista 10-15 prosenttia, ja kasvua tapahtuu koko ajan.

Taustalla on paitsi kaupunkien halu rauhoittaa keskustojaan, myös tekniikan kehitys ja halpeneminen. Esimerkiksi eräs kameravalvonnan pioneereista, Helsingin kaupungin liikennelaitos on liki kaksinkertaistanut kameroidensa määrän yhdeksänkymmentäluvun tilanteeseen verrattuna.

- Kun kuvansiirtotekniikka ja kuitulähettimet yleistyivät, niin sen jälkeen kyettiin lisäämään kameroita asemille siinä määrin, että määrä on noussut siitä tuollaisella 70 prosentilla, kertoo valvomoesimies Pekka Sarkkinen Helsingin kaupungin liikennelaitokselta.

Suomessa kaupunkien kameraverkko on kattava - asemat, kaupat, koulut, virastot, yksityiset kiinteistöt. Näin siksi, että meillä lainsäädäntö sallii kameroiden asentamisen huomattavasti helpommin kuin vaikkapa Ruotsissa, missä esimerkiksi käänneltävillä kameroilla ei saa nauhoittaa lainkaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat