Mainos

Julkisten saunojen kiukaita pidetään liian pitkään päällä

Kiuas saa olla päällä korkeintaan 12 tuntia, jonka jälkeen täytyy olla vähintään kuuden tunnin lepoaika. Sähkökiukaat sytyttävät vuosittain noin 50 rakennuspaloa.

Kiukaiden pisimpiä sallittuja päälläoloaikoja rikotaan yleisesti Suomen julkisissa saunoissa. Myös julkisten saunojen ilmanvaihdossa ja kiukaan termostaattien sijoituksessa on ongelmia, kertoo Turvatekniikan keskus (Tukes).

Tukes selvitti julkisten sähkösaunojen paloturvallisuutta tekemällä kesän aikana tarkastuskäynnin kahteentoista kohteeseen Uudellamaalla. Kohteet olivat muun muassa hotelleja ja hoitolaitoksia. Tarkastus osoitti, että saunojen kiukaita pidettiin päällä yli 12 tuntia.

Sähkölämmitteisiä saunoja koskevassa standardissa suurimmaksi kiukaan päälläoloajaksi määritellään 12 tuntia, jonka jälkeen täytyy olla vähintään kuuden tunnin lepoaika.

- Tulokset ovat mielestäni yleistettävässä, sillä esimerkiksi hotellien toimintakulttuuri on samanlainen koko maassa, kertoo Tukesin ylitarkastaja Antti Nenonen.

- Olemme myös saaneet palautetta pelastusviranomaisilta, että esimerkiksi hoitolaitoksissa rikotaan kiukaiden sallittuja päälläoloaikoja hyvin yleisesti.

Tukesin selvitysten mukaan sähkökiukaat sytyttävät vuosittain kotitalouksissa ja julkisissa tiloissa noin 50 rakennuspaloa. Kotien sähkösaunapaloissa syynä on usein se, että kiukaan päällä on vaatteita kuivumassa ja ne putoavat kuumuuden löysäämältä narulta kiukaalle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.