Mainos

Julkista tietoa salataan kuntien osakeyhtiöissä – "avoimuus ja demokratia nähdään painolastina"

Kuntien into ulkoistaa ja osakeyhtiöittää toimintojaan vie julkista tietoa piiloon kansalaisilta. Vantaalla ilmenneet väärinkäytösepäilyt ovat saaneet kaupunginjohtajan tukemaan avoimuuden lisäämistä kunnan osakeyhtiöissä. 

Suomessa julkisuuslaki ei koske osakeyhtiöitä. Muissa pohjoismaissa avoimuus on laajempaa. 

– Esimerkiksi Ruotsissa julkisuuslaki koskee yhtiötä, mikäli siinä kunnan omistus on yli 50 prosenttia. Tässä olisi haaste uusille kansanedustajille, sanoo MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut tutkija ja tietokirjailija Matti Ylönen

Miksi Suomi ei ole seurannut Ruotsin mallia? 

– Avoimuus- ja demokratia-asiat nähdään usein ylimääräisenä painolastina, vaikka ne ovat koko yhteiskunnan perusta. Tämä on myös taloudellinen kysymys. Vaikeina aikoina olisi tärkeää, että meillä olisi mahdollisimman avoimet rakenteet, jotka estäisivät esimerkiksi väärinkäytöksiä. 

Ylönen on pohtinut aihetta kollegansa Hanna Kuuselan tuoreessa teoksessa "Ulkoistajan ja yhtiöittäjän käsikirja". Sen rahoitti Kalevi Sorsan säätiö, joka kuvaa itseään sosiaalidemokraattiseksi ajatushautomoksi. 

Ylösen ajatus saa taustatukea Vantaan kaupunginjohtajalta Kari Nenoselta

– Jotta saisimme osakeyhtiömaailmaa läpinäkyvämmäksi, se edellyttäisi lainsäädännön tarkistusta. Itse olen sitä mieltä, että tällainen vakavamman pohdinnan paikka tässä olisi.

Nenonen on tehnyt alkuvuodesta tutkintapyynnöt kaikkiaan neljän kaupungin osakeyhtiön epäillyistä väärinkäytöksistä. Kaupungin sisäinen tarkastus jatkaa muiden yhtiöiden tarkastamista. 

– Tässä voi ottaa myös syytä omaan piikkiin. Voi olla niin, että me kunnat emme omistajina ole olleet riittävän aktiivisia näiden yhtiöiden suhteen.

Nenonen korostaa, että totuus vastikään esiin tulleista epäilyistä selviää vasta poliisitutkinnassa. 

– Emme tiedä nyt varmuudella, onko yhtiöissä toimittu ehkä sittenkin omistajan parhaaksi, mutta asian selvittämiseksi olemme pyytäneet poliisin apuun. 

Viime vuoden alussa vantaalainen kaupunginvaltuutettu Siru Kauppinen (vihr.) teki valtuustoaloitteen yhtiöitä koskevan avoimuuden lisäämisestä. Ajatuksena oli, että esimerkiksi yhtiöiden esityslistat ja pöytäkirjat olisivat soveltuvin osin julkisia.

– Nyt kun on tullut esiin kaikenlaista kummallista täältä Vantaan tytäryhtiöistä, en yhtään ihmettele, että aloitteeni tytäryhtiöiden avoimuudesta ei mennyt läpi sellaisenaan, Kauppinen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.