Mainos

Julkisoikeuden professori kummastelee: Tiesikö eduskunta vanhoista papereista?

Julkisoikeuden professorin mielestä on kummallista, että Fennovoiman periaateluvan täydennyshakemuksen kyljessä toimitettiin Rosatomin aikoja sitten Pietariin toimittaman laitoksen suunnitelmia.

Vanhojen suunnitelmien käytöstä kertoi tänään Keskisuomalainen.  

Rosatom perusteli STT:lle vanhoja suunnitelmia sillä, että Suomeen kaavailtua laitosta koskevat paperit tehdään ennen rakennusluvan hakemista.  

Itä-Suomen yliopiston emeritusprofessori Teuvo Pohjolainen sanoo, että laki ei rakennettavaa laitosta koskevia suunnitelmia vaadi - mutta nyt periaatepäätös perustuu jopa väärään tietoon. 

– Minusta olisi pitänyt yksinkertaisesti jättää hakemus vaikka siinä vaiheessa, kun heillä on suunnitelma.  

Hän epäilee, onko eduskunta tiennyt tekevänsä päätöksiä vanhojen suunnitelmien pohjalta.  

Laitoksen turvallisuutta arvioivan Säteilyturvakeskuksen eli STUKin kannalta menettelyssä ei ole ollut ongelmaa. Johtaja Hannu Koposen mukaan vastaavissa hakemuksissa on ollut vaihtelevasti erilaisia suunnitelmia, mutta kaikissa niissä on vielä ollut turvallisuuspuutteita. Valmiille laitokselle hyväksyntä annetaan vasta rakennuslupahakemuksen jälkeen.  

Professori Pohjolainen ihmettelee myös Rosatomin ja Suomen työ- ja elinkeinoministeriön keväällä tekemää yhteistyösopimusta.

Helsingin Sanomat uutisoi tänään, että Rosatom ja työ- ja elinkeinoministeriö ovat sopineet molempia hyödyttävästä yhteistyöstä. Pohjolainen huomauttaa, että yleensä sopimuksia tehdään valtioiden välillä, mutta Rosatom on myös yritystoimija.

– Kyllä se Rosatomin etuja kokonaisuudessaan palvelee. Asettaa Suomen ministeriölle tiettyjä velvoitteita olla yhteistyössä ja olla mukana tämän tyyppisissä projekteissa, joihin on lähdettykin.  

Hän pitää oudoksuttavana, että ministeri Jan Vapaavuori (kok.) ajoi Rosatomin tarvitseman periaateluvan täydentämisen hyväksymistä pian sopimuksen hyväksymisen jälkeen. Teollisuuden Voiman luvan pidentämistä Vapaavuori taas ei kannattanut.  

– Se näyttää aika hurjalta. Lähtökohta on, että ministeri on puolueeton. Tulee kytkykaupan maku ulospäin.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.