Mainos

Julkishallinnon työntekijät vaativat yli 10 prosentin korotuksia

Julkishallinnon palkkavaatimukset ovat vähintään samaa tasoa kuin alkukesästä teollisuudessa sovitut korotukset.

Kuntasektorin palkansaajajärjestöt tavoittelevat syksyn sopimuskierroksella ainakin yhdeksän prosentin palkankorotuksia. Ne toteutettaisiin kahden ja puolen vuoden sopimuskaudella.

Valtion palveluksessa olevat työntekijät ja toimihenkilöt pistävät paremmaksi. He tavoittelevat syksyn neuvotteluissa 10,5 prosentin palkankorotuksia kahden vuoden aikana.

Kuntasektorin palkansaajia edustavista ärjestöistä tavoitteensa julkistivat tänään SAK:laisia työntekijöitä edustava Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, STTK:lainen Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty sekä akavalainen Juko.

Suomen suurin ammattiliitto, noin 225 000 -jäseninen JHL vaatii palkankorotuksia, joiden kustannusvaikutus on "vähintään yhdeksän prosenttia".

Liitto perustelee tasoa sillä, että kunta-alan palkat ovat keskimäärin kahdeksan prosenttia pienemmät kuin vastaavissa tehtävissä yksityisellä sektorilla.

Sopimuskorotusten lisäksi tulisi sopia viisivuotisesta palkkaohjelmasta, jolla korjataan kunta-alan palkkauksen jälkeenjääneisyyttä. Sen kustannusvaikutus olisi koko ajalta yhteensä kymmenen prosenttia.

Myös Jyty hakee yleiskorotuksia

Myös 68 000 -jäsenisen Jytyn liittohallitus vaatii yleisen linjan mukaisia tasoltaan yhdeksän prosentin suuruusluokkaa olevia palkankorotuksia ja viisivuotista kymmenen prosentin tasoa olevaa palkkaohjelmaa.

Sekä JHL että Jyty pitävät tärkeänä, että korotukset tehdään pääasiassa yleiskorotuksina.

Jytyssä korostetaan hallituksen lupaamaa tukea koulutettujen naisten palkkauksellisen aseman parantamiseksi.

Järjestöt vaativat myös tarkennuksia palkkausmääräyksiin ja paikallista sopimista koskeviin pelisääntöihin sekä luottamushenkilöiden ja määräaikaisten työntekijöiden asemaan.

Valtion väki vaatii 10,5 prosentin korotuksia

Valtion palveluksessa olevat työntekijät ja toimihenkilöt tavoittelevat syksyn neuvotteluissa 10,5 prosentin palkankorotuksia kahden vuoden aikana.

SAK:laisia, Akavalaisia ja STTK:laisia palkansaajia edustavat valtion pääsopijajärjestöt JHL, Juko ja Pardia jättivät tänään työnantajalle palkka- ja muut sopimusvaatimuksensa.

Järjestöt edellyttävät, että sopimuskorotusten ohella palkkausta korjataan edelleen myös erillisellä palkkaohjelmalla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.