Mainos

Julkisen talouden velkaantuminen on kipurajoilla

Valtion talouden velkaantumisvauhti on tällä hetkellä huimaa. Vuoden aikana velkaantumistahti on ollut 6 prosenttia bruttokansantuotteesta, mikä vastaa noin kymmentä miljardia euroa vuodessa. Valtiovarainministeriön ylijohtajan Jukka Pekkarisen mukaan velkaantumisessa ollaan jo nyt kipurajoilla, sillä velkavuosia on tulossa vielä lisää.

Huomenta Suomessa haastateltu Pekkarinen on sitä mieltä, että tulevien hallitusten pitäisi kyetä rakentamaan vuosikymmenten yli ulottuva ohjelma, jolla hyvinvointivaltion tulevaisuus turvattaisiin. Vanheneva väestö pitäisi hoitaa ilman holtitonta velkaantumiskierrettä.

- Kyllä silloin on oltava korkea työllisyysaste ja tulotaso. Kaikkien kädet on oltava töissä, Pekkarinen vaatii.

Kansalaiset päättävät jatkosta

Pekkarisen mukaan työurien pidentäminen on kansantalouden hoidossa nyt kaiken A ja O. Iäkkäiden siirtyminen pois työelämästä erilaisten varhaiseläkejärjestelmien kautta uhkaa jäädä pysyväksi.

Valtion menoista neljännes on ensi vuonna suunniteltu velkarahalla katettavaksi. Lainanoton rajan tullessa vastaan on edessä veropoliittinen päätös: nostetaanko veroja vai lasketaanko niitä?

- Se on kansalaisten käsissä. He päättävät tulevissa vaaleissa valitsemalla poliittiset hallitsijat veropolitiikan suuntaa, Pekkarinen sanoo.

Hänen mielestään veronkorotusten aika ei kuitenkaan missään tapauksessa ole nyt, vaan vasta kun talouden jalkojen alla on tukeva nousupohja.

Malttia yritysten irtisanomisiin

Tällä hetkellä valitetaan samaan aikaan työttömyyden kasvusta ja työvoimapulasta. Pekkarisen mielestä tärkeintä olisi pitkäaikaistyöttömyyden estäminen. Hän myös tahtoo hillitä yritysten kovaa irtisanomistahtia tulevasta varoittamalla:

- Yritysten olisi maltettava katsoa nurkan taakse. Meillä on odotettavissa työvoimapula.

Pekkarinen uskoo pahimpien päivien olevan ehkä jo takanapäin. Syksyllä on odotettavissa hidas ja maltillinen nousu. Ensin on kuitenkin odotettava ulkomaiden taloustilanteen elpymistä.

- Meidän tuotantorakenteemme on sellainen, että se pääsee kansainvälisen talouden nousuun aika hitaasti mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.