Mainos

Julkisen sanan neuvosto tuomitsisi Dianan kuvat

Julkisen sanan neuvosto antaisi langettavan päätöksen, jos jokin tiedotusväline julkaisisi Suomessa kuvia prinsessa Dianan kuolemasta tai hänen viimeisistä elinhetkistään. -On aivan selvää, että tämäntyyppiset kuvat saisivat meillä moraalisen tuomion, sanoo Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Kari Lehtola.

-Kuvat häpäisisivät vainajan muistoa ja tuottaisivat omaisille tuskaa. Näillä perusteilla mahdolliset julkaistut kuvat Dianan viimeisistä elinhetkistä tai kuolemasta saisivat varmasti langettavan päätöksen, toteaa Lehtola.

Lehtola uskoo, että prinsessa Dianan kuolema kaikkine käänteineen on merkkipaalu myös journalismin historiassa.
-Etenkin ns. keltainen lehdistö joutuu varmasti ympäri maailmaa tarkistamaan kantaansa paparazzi-kuvaajiin ja yleensäkin yksityisyyden suojaan, arvelee Lehtola.

-Manner-Euroopassa yleisön nostattama kohu on jo niin voimakas, että varmasti jotain alkaa tapahtua. Nähtäväksi jää, ryhdytäänkö sensaatiojournalismin hillitsemiseksi yleensä Euroopassa lainsäädännöllisiin toimiin.

Suomessa ei ongelmaa paparazzeista

Lehtola ei ole havainnut, että paparazzi-valokuvaajien toiminta olisi muodostunut ongelmaksi Suomessa, sillä kyseisiä kuvaajia on Suomessa korkeintaan vain muutamia. Lehtola ei ole myöskään huomannut selviä merkkejä siitä, että lehdistö olisi muuttumassa aggressiivisemmaksi kuin aikaisemmin.

-Viime aikoina on julkaistu kuvia julkkisaviopareista, jotka ovat tulleet ravintolasta jonkun muun kuin oman aviopuolisonsa kanssa. Näitäkään kuvia ei ole käsitelty Julkisen sanan neuvostossa, toteaa Lehtola.

Julkisuuden henkilöiden yksityisyyden suojasta käydään kuitenkin jatkuvaa keskustelua myös Julkisen sanan neuvostossa. Toisaalta joudutaan pohtimaan usein myös toimittajien tapaa hankkia tietoja.

Pääministeri arvostelee kotimaisia kohulehtiä

Pääministeri Paavo Lipposen mukaan paparazzi-keskustelussa tulisi moitteet kohdistaa niihin tahoihin, jotka rahoittavat sensaatiojuttujen tekoa ja hyötyvät niistä viime kädessä.

Paparazzi-kuvaajia voidaan moittia, mutta heidän ahneet toimeksiantajansa ovat päässeet liian vähällä. Näin sanoo pääministeri Lipponen STT:lle antamassaan lausunnossa.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.