Mainos

Julkisen Sanan Neuvosto pienenee

Julkisen Sanan Neuvosto vähentää jäsenmääräänsä ja uusii sääntöjään. Tarkoitus on nopeuttaa juttujen käsittelyä, vahvistaa neuvoston riippumattomuutta ja parantaa jäsenten asiantuntemusta. Neuvosto aikoo myös määritellä oman toimivaltansa tarkemmin.

Jatkossa korostuu viestinten itsesääntely; JSN käsittelee kanteluja viestimistä, jotka ovat jäseniä alansa järjestöissä, jotka ovat muuten hyväksyneet JSN:n perussopimuksen, tai jotka hyväksyvät, että jokin yksittäinen asia otetaan käsittelyyn.

Ulkopuolelle jäävät viestimet yritetään saada mukaan tekemällä liittymisestä perussopimukseen helppoa. Ulkopuolisia ovat tällä hetkellä lähinnä pienet ilmaisjakelu- ym. mainoslehdet, joista usein ei ole mainosten ohella varsinaisia juttuja ollenkaan. Suurin ulkopuolinen viestin on keväällä aloittanut uusi televisiokanava Nelonen.

Uudet säännöt astuvat voimaan osin ensi vuonna, ja jäsenmäärä pienenee asteittain kun ensi vuonna ei valita uusia jäseniä. Kokonaan uuteen käytäntöön siirrytään 1999, joten kaikki nykyiset jäsenet istuvat kautensa loppuun asti. Työryhmän puheenjohtaja, päätoimittaja Timo Vuortama, huomautti, että uusien sääntöjen mukaan JSN voi käsitellä myös verkkolehtien ja muiden uusien viestimien toimintaa. Enää ei rajata toimintaa lehdistöön, radioon ja televisioon.

JSN on viestinten kustantajien ja toimittajien muodostama elin, joka tulkitsee hyvää lehtimiestapaa, sanan- ja julkaisemisen vapautta. JSN ei ole tuomioistuin eikä sen esiaste. Uusissa säännöissä täsmennetään, että jos jokin asia on myös oikeudessa vireillä, voi neuvosto lopettaa sen käsittelyn.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.