Mainos

Julkisen alan työntekijät lakkoon Etelä-Afrikassa

Ammattiliitot vaativat 12 prosentin palkankorotusta rokottaakseen 7 prosentin inflaatiota.

Sadattuhannet eteläafrikkalaiset julkisen alan työntekijät ovat aloittaneet lakon palkkojensa korottamisen puolesta. Koulut oli suljettu, sairaaloissa hoidettiin vain kiireellisimmät potilaat eikä julkinen liikenne toiminut.

Ammattiliitot vaativat 12 prosentin palkankorotusta, mutta hallitus on tarjonnut kuuden prosentin korotusta. Inflaatio laukkaa seitsemän prosentin vauhtia, ja hallitus sanoo haluavansa hillitä sitä.

Työntekijöiden ärtymystä on lisännyt äskettäinen valtion työryhmän suositus nostaa presidentti Thabo Mbekin palkkaa 57 prosenttia.

Työntekijät ovat ilmoittaneet olevansa lakossa toistaiseksi.

Etelä-Afrikan ammattiliittojen kongressin COSATU:n mukaan lakossa on noin 700 000 julkisten alojen työntekijää.

- Osanotto on ollut hyvä, sanoi tiedottaja Patrick Craven. Järjestöön kuuluu noin 60 prosenttia maan miljoonasta julkisen alan työntekijästä.

- Kahdentoista prosentin korotusvaatimuksemme ei ole muuttunut, sanoi opettajien ammattiliiton SADTU:n tiedottaja Thulas Mxesi televisiossa. Julkisten palvelujen ministeri Geraldine Fraser-Moleketi on sanonut, että neuvotteluissa on hieman edistytty.

Kapkaupungissa jotkut lääkärit ja sairaanhoitajat yrittivät mennä työhön, mutta lakkovahdit käännyttivät heidät takaisin, kertoi SAPA-uutistoimisto.

Tygerbergin sairaalan edustalla poliisi käytti tainnutuskranaatteja hajottaakseen mielenosoittajien joukon. Ammattiliittojen mukaan yksi ihminen loukkaantui vakavasti.

Välttämättömien palvelujen turvaamisesta lakon aikana on ammattiliittojen mukaan sovittu, mutta noiden palvelujen määrittelemisestä ei ole päästy yksimielisyyteen.

- Sairaanhoitajat, lääkärit eivätkä poliisit voi lain mukaan mennä lakkoon, Fraser-Moleketi sanoi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.