Mainos

Julkisasiamies ei hyväksy taiteilijoiden alv-vapautusta

EY:n tuomioistuimen julkisasiamies ei hyväksy Suomen lainsäädäntöä, jolla taideteoksen ensiluovutus eli taiteilijoilta suoraan tai välittäjältä ostettu taideteos ja taiteilijoilta suoraan ostettujen taideteosten maahantuonti on vapautettu arvonlisäverosta. Julkisasiamiehen näkemyksen mukaan Suomi ei ole tässä asiassa noudattanut EU:n liikevaihtoverolainsäädännön yhdenmukaistamista.

Julkisasiamies antoi tänään ratkaisuehdotuksen tästä EY:n tuomioistuimen käsittelyssä olevasta kanteesta. Julkisasiamiehen ratkaisu ei merkitse, että lopullinen ratkaisu noudattaa samaa linjaa. Usein näin kuitenkin on käynyt.

Suomi on tuomioistuinkäsittelyn aikana kiistänyt pääosin komission kanteen. Välityksen arvonlisäverottomuuden kohdalla Suomi on tosin myöntänyt kanteen oikeaksi.

Komissio lähetti Suomelle vuoden 1998 helmikuussa virallisen huomautuksen asiasta. Seuraavana vuorossa oli perusteltu lausunto. Koska yksimielisyyttä asiasta ei syntynyt, komissio vei kiistan EY:n tuomioistuimeen.

Ongelma on kiteytynyt käsitteeseen "taiteilijoiden suorittamat palvelut". Julkisasiamiehen mielestä sitä, että taiteilija luovuttaa taideteoksen ja sitä, että hän tekee jonkin palveluksen - esimerkiksi maalaa tilauksesta muotokuvan - ei voi pitää vastaavina toimina. Asiamies on komission kanssa samaa mieltä, että kyse on erilaisista toimista. Ratkaisevaa on, mimmoisen sopimuksen taiteilija on tehnyt.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.