Julian Assange vetosi Obamaan: Lopettakaa Wikileaksin vainoaminen

Wikileaks-sivuston perustaja Julian Assange katkaisi pitkän hiljaiselonsa tänään, kun hän piti kymmenminuuttisen puheen Ecuadorin Lontoon-lähetystön parvekkeelta.

Puhe ei sisältänyt uusia paljastuksia, vaan vetoomuksen:

– Pyydän presidentti Obamaa tekemään mikä on oikein. Yhdysvaltojen on lopetettava noitavainonsa Wikileaksia vastaan, Assange sanoi.

MTV3 Uutiset lähetti Assangen puheen suorana netissä.

Assange on piilotellut lähetystössä kesäkuusta lähtien välttyäkseen luovuttamiselta Ruotsiin, missä häntä halutaan kuulla seksuaalirikosepäilyistä. Assange pelkää Ruotsin luovuttavan hänet edelleen Yhdysvaltoihin, joka on raivostunut Wikileaksille salaisten asiakirjojen julkistamisesta.

Assange pyysi Yhdysvaltoja myös vapauttamaan sotilas Bradley Manningin, joka on syytteessä asiakirjojen vuotamisesta Wikileaksille.

–Yhtä aikaa Wikileaksin kanssa uhattuina ovat sananvapaus ja kaikkien yhteiskuntien hyvinvointi, hän varoitti.

Kiitoksia Assangelta saivat Ecuador, koska maa myönsi hänelle turvapaikan, sekä sivuston tukijat niin Ruotsissa, Britanniassa kuin Yhdysvalloissakin.

Puheen lopuksi eräs lähetystön edustalle kerääntyneistä aktivisteista töräytti vuvuzelafanfaarin.

Takuut kelpaisivat Wikileaksille

Tapaus on kesän mittaan paisunut likimain globaaliksi diplomaattiseksi hässäkäksi.

Ruotsi on tuohtunut siitä, että Ecuador on asettanut maan oikeuslaitoksen uskottavuuden kyseenalaiseksi, Yhdysvaltoja harmittaa, että Amerikan maiden järjestö OAS on työntänyt lusikkansa soppaan ja aikoo järjestää asiasta ylimääräisen kokouksen. Ecuadoria kismittää, että Britannia on uhannut kumota lähetystön koskemattomuuden voidakseen pidättää Assangen.

Wikileaks ehdotti tänään uutta ratkaisua pattitilanteeseen. Sivuston tiedottajan Kristinn Hrafnssonin mukaan Ruotsi voisi antaa takuut siitä, ettei Assangea luovuteta Yhdysvaltoihin. Ulkoministeri Carl Bildt on tosin jo aiemmin tyrmännyt ajatukset siitä, että Ruotsin poliittinen johto puuttuisi oikeuden toimintaan. Myös lakiekspertti Pål Wrange arvioi, että sitovien takuiden antaminen etukäteen olisi tuskin mahdollista.

Kaiken mylläkän keskellä Assange jatkaa piileskelyä lähetystössä.

– Hän asuu pienessä huoneessa, jota tuskin voi kuvailla mukavaksi, kuvaili Vaughan Smith, joka majoitti Assangea luovutusoikeudenkäynnin aikana.

(MTV3 - STT )

Lue myös:

    Uusimmat