Julialta ja muilta ruotsalaisilta lentomatkustajilta evättiin pääsy koneeseen Norjassa välilaskun aikana: ”Minusta on syrjintää, että tämä kohdistuu erityisesti ruotsalaisiin”

Lentoyhtiön viestintäpäällikkö vahvistaa, että matkustusrajoitukset ovat ruotsalaisten osalta voimassa. 

Tapauksesta kertoi alun perin Expressen.

Ruotsalainen Julia Rudhe oli asunut Espanjassa koronakriisiä edeltäneen vuoden. Epidemian puhjetessa hän kuitenkin palasi Ruotsiin. 

Hän oli varannut muutama viikko sitten lennon Madridiin, johon sisältyi välilasku Oslon lentokentällä Norjassa. Ongelmat alkoivat jo Ruotsissa Arlandan lentokentällä, kun Rudhelta ja muilta ruotsalaisilta matkustajilta evättiin pääsy lennolle. 

– Ruotsia puhuvat ohjattiin sivuun ja meille sanottiin, että emme saa nousta koneeseen, hän kertoo.

Hänellä oli kuitenkin mukanaan Espanjan henkilöllisyyspaperit, joiden avulla hän pääsi koneeseen. Kaikki matkustajat eivät olleet yhtä onnekkaita.

– Eräs ruotsalaisranskalainen tyttö, joka oli matkalla Ranskaan, ei saanut tulla. Toinen tyttö, joka oli menossa naimisiin norjalaismiehen kanssa, ei voinut matkustaa miehensä mukana, Rudhe sanoo.

Ongelmat kuitenkin jatkuivat välilaskun jälkeen Oslossa. 

– Kun saavuimme Norjaan, meille kerrottiin, että ruotsalaisilta on pääsy kielletty porttialueelle, Rudhe kuvailee.

Rudhe turvautui jälleen kerran Espanjan henkilöllisyyspapereihin, joiden mukaan hänellä oli asunto Madridissa. Lopulta lentokenttäviranomaiset antoivat periksi. 

– Ainoa sana, joka papereistani ymmärrettiin, oli ”majoitus”. Koko tilanne oli äärimmäisen mielivaltainen, Rudhe sanoo.

Lentoyhtiö Norwegianin viestintäpäällikkö Andreas Hjørnholm vahvistaa Expressenin artikkelissa, että välilasku Ruotsin kansalaisilta Osloon on kielletty matkustusrajoitusten vuoksi. 

Vaikka Rudhe pääsi jatkamaan Oslosta eteenpäin, moni muu jäi kuitenkin lentokentälle. 

– Minusta on syrjintää, että tämä käytäntö kohdistuu erityisesti ruotsalaisiin, eikä siitä ole saatavilla tietoa missään.

Rudhen mukaan mitään etukäteistietoa välilaskuja koskevista matkustusrajoituksista ei ollut. Sen sijaan asiasta kerrottiin vasta lentokentällä.

– Kun kysyin, miksi asiasta ei oltu kerrottu mitään, vastattiin vain, että ”tilanteet muuttuvat nopeasti”.


Lue myös:

    Uusimmat