Mainos

Jukosin yllätysostajan tausta mysteeri

Asiantuntijoiden mukaan venäläisen öljy-yhtiö Jukosin ostanut Baikal FinanceGroup -yhtiö on peiteyhtiö, joka perustettiin ainoastaan eilistä pakkohuutokauppaa varten.

Venäläisen öljy-yhtiö Jukosin ostaneen Baikal FinanceGroupin omistussuhteet ovat epäselviä. Yrityksellä ei ole tiedossa olevaa kiinteätä kotipaikkaa, eikä kotisivuja internetissä. Arvotuksellinen yhtiö on venäläisviestimien mukaan rekisteröity Keski-Venäjälle Tveriin, mutta yhteystietoja sille ei ole löydetty.

Venäjän suurimmat öljy-yhtiöt kiistävät olevansa osallisia Jukosin ostaneessa yhtiössä. Valtiollisen kaasujätin Gazpromin nimettömänä esiintynyt edustaja on kiistänyt, että kyse olisi Gazpromin hankkeesta. Asiantuntijoiden mukaan kyseessä onkin huutokauppaa varten perustettu peiteyhtiö.

Baikal FinanceGroup osti eilisessä pakkohuutokaupassa Jukosin tärkeimmän tuotantoyhtiön seitsemällä miljardilla eurolla. Ennakkoon vahvimmaksi ostajaehdokkaaksi veikattu Gazprom ei tehnyt tytäryhtiönsä kautta tarjousta lainkaan.

Juganskneftegaz kaupattiin Jukos-ryppään yli 20 miljardin euron suuruisen verovelan kattamiseksi. Kauppa merkitsee toteutuessaan loppua Jukosille, jonka öljystä Juganskneftegaz pumppaa kaksi kolmasosaa. Yhtiön perustaja Mihail Hodorkovski on ollut vangittuna lokakuusta 2003 saakka petos- ja veronkiertosyytteiden takia.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-Itar-Tass)

(Kauppalehden talousuutiset 20.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.