Mainos

Jukosin varat jäädytetään jälleen

Venäläisen öljy-yhtiön Jukosin osakkeet sukelsivat jälleen parikymmentä prosenttia sen jälkeen, kun pesänhoitajat olivat ilmoittaneet takavarikoivansa yhtiön suurimman öljy-yksikön varat jo toistamiseen.

Oikeusviranomaiset kertoivat myöhään eilisiltan, että ne ovat jäädyttäneet jälleen öljy-yksikön varat huolimatta oikeuden perjantaina tekemästä päätöksestä, jonka mukaan edellinen takavarikko oli laiton.

Uutiset yksikön uudesta takavarikosta katsottiin merkiksi siitä, että valtio suunnittelee nyt tosissaan öljyjätin hajottamista. Venäjän valtio on jo aiemmin ilmoittanut, että Jukosin suurin yksikkö Juganskneftegaz pistetään myyntiin.

Analyytikkojen mukaan yhtiön käyttövaroihin kajoaminen on viimeinen keino velkojen takaisinperimiseksi, sillä lain mukaan yhtiön ydinliiketoimintoihin ei voida kajota ennen kuin toissijaiset pääomavarat on kulutettu loppuun. Uutistoimisto Reutersin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan viranomaiset kiertävät nyt kuitenkin oikeuden päätöstä määrittelemällä Juganskneftegazin varat vaihto-omaisuudeksi käyttöomaisuuden sijaan.

Venäjän oikeusministeriön asiasta antamaa tiedotetta tulkittiin siten, että varat olisi takavarikoitu uudelleen jo perjantaina miltei heti oikeusistunnon jälkeen. Julkisuuteen asiasta kerrottiin kuitenkin vasta myöhään eilisiltana.

Viimeisin käänne tuli markkinoille melkoisena järkytyksenä, sillä viikon ensimmäisenä pörssipäivänä Jukosin osakkeet olivat olleet reippaassa nousussa oikeuden päätöksen siivittäminä.

-Jos toimiin ryhdyttiin jo perjantaina, herää kysymys, miksi hintoihin herkästi vaikuttavaa uutista pantattiin niin pitkään, että maanantain pörssipäivä ehti jo päättyä, Alfa-Bankin analyytikko Chris Weafer ihmettelee.

Jukosilta karhutaan tällä hetkellä noin 2,8 miljoonan euron verovelkoja vuodelta 2000, minkä lisäksi sitä odottavat vielä miljardien rästit seuraavilta vuosilta.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.