Mainos

Jukosin tutkinta huolestuttaa Venäjän liike-elämää

Öljyjätti Jukosin skandaalin pelätään vaarantavan Venäjän talouskehityksen.

Venäjän suurinta öljy-yhtiötä Jukosia ympäöivä kohu ei ota laantuakseen.


Venäjän suurimpaa öljyjättiä Jukosia koskeva tutkinta horjuttaa Venäjän taloudellista ja poliittista tasapainoa.

Jukosiin tehtiin ratsia pari viikkoa sitten. Lisäksi Venäjän menestyneimmän öljy-yhtiön on julkisuudessa epäilty sekaantuneen kavalluksiin, veronkiertoon tai jopa murhiin. Yksi Jukosin suuromistajista on yhä vangittuna.
Arvostettu venäläistutkija uskoo kuitenkin öljy-yhtiön kohtaamien vaikeuksien taustalla olevan Venäjän keskushallinnon halu pelotella yhtiötä vetäytymään pois politiikasta.

-Jukos yrittää vahvasti vaikuttaa maan poliittiseen tilanteeseen. Jukos yrittää muun muassa saada läpi seuraavissa vaaleissa yli 20 omaa miestään eri puolueiden listoilta. Tämä tekisi siitä merkittävän vaikuttajan duumassa, huomauttaa johtaja Andrei Fjodorov Politiikan tutkimussäätiöstä.

Iskua Jukosia vastaan pidetään varoituksena muille suurliikemiehille, jotta nämä pysyttelisivät poissa politiikan kentiltä. Jukosin ongelmana pidetään erityisesti sen avointa tukea oppositiopuolueille.

Ajojahdin järjestäjänä pidetään Kremlin niin sanottua vanhoillista siipeä. Tutkija uskoo, että myös presidentti Putin on tietoinen Jukosiin kohdistetuista toimista.

-Sanoisin näin, että se ei tapahtunut vastoin presidentin tahtoa, summaa Fjodorov.

Kremlissä pelätään, että Jukosin pääomistaja ja Venäjän rikkain mies Mihail Hodorkovski saa liiaksi vaikutusvaltaa.

-Hän [Hodorovski] on erittäin vaikutusvaltainen. Ei ole sattumaa, että hän itse sanoi pari kuukautta sitten, että voisi olla valmis pääministeriksi ja aloittamaan todelliset uudistukset, Fjodorov arvelee.

Jukosin tapaus huolestuttaa Venäjän liike-elämää. Maan pörssi on kolmessa viikossa tippunut parikymmentä prosenttia ja ulkomaiset sijoittajat kaikkoamassa.

Venäläiset liike-elämän vaikuttajat ovatkin vedonneet Kommersant-lehdessä julkaistussa avoimessa kirjeessä presidentti Putiniin tilanteen rauhoittamiseksi. Kirjeen kirjoittajien mukaan hyökkäys Jukosia vastaan uhkaa murentaa Venäjän viimeaikaiset taloudelliset ja poliittiset uudistukset.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.