Mainos

Jukosin pääomistaja uhkasi oikeustoimilla

Venäjän hallitus on pakottanut Jukosin myymään suurimman tuotantoyhtiönsä maksaakseen verovelkojaan valtiolle. Jukosin pääomistaja pitää Venäjän hallituksen asettamaa 6,5 miljardin euron vähimmäishintaa liian alhaisena.

Venäläisen öljy-yhtiön Jukosin pääomistaja uhkaa haastaa oikeuteen Jukosin suurimman tuotantoyhtiön mahdollisen ostajan ja kaikki kiisteltyä kauppaa avustavat tahot. Asiasta kertoo brittiläinen talouslehti Financial Times.

Venäjän hallitus on pakottanut Jukosin myymään tuotantoyhtiö Juganskneftegazin maksaakseen verovelkojaan valtiolle. Huutokauppa on ensi viikon sunnuntaina. Venäjän hallitus on asettanut Juganskneftegazin vähimmäishinnaksi 8,6 miljardia dollaria eli noin 6,5 miljardia euroa. Se on huomattavasti vähemmän kuin kansainväliset investointipankit ovat arvioineet yhtiön arvoksi.

FT:ssä Menatep-pankin johtaja Tim Osborne sanoi, ettei Menatep voi vain katsoa sivusta tekemättä mitään, jos Jukosilta riistetään sen tärkein osa. Hänen mukaansa riistämistä avustavat tahot ovat yhtä syyllisiä väärinkäytöksiin kuin ostaja.

- Minun on vaikea tarkastella tilannetta, jossa emme veisi asiaa oikeuteen, hän sanoi.

Osbornen varoitus koskee siis myös kansainvälisiä investointipankkeja, jotka miettivät kaupan rahoittamista.

Ainoana todellisena ostajaehdokkaana on pidetty Venäjän valtion omistamaa kaasuyhtiö Gazpromia. Lehden mukaan kaupan rahoittamista suunnittelevassa yhteenliittymässä on muiden muassa Deutsche Bank, ABN Amro, BNP ja JP Morgan.

Venäjän veroviranomaisten mukaan Jukosilla on verovelkaa 24 miljardia dollaria eli runsaat 18 miljardia euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.