Mainos

Jukosin öljyntuotanto voi loppua lähipäivinä

Venäläinen öljyjätti Jukos on varoittanut, että sen öljyntuotanto saattaa lakata kokonaan jo lähipäivinä. Aiemmin tänään Jukos vaati päästä käsiksi jäädytettyihin tileihinsä voidakseen jatkaa tuotantoaan normaalisti.

Yhtiön mukaan sen neljä öljy-yksikköä ovat saaneet oikeusministeriöltä kirjeen, jossa niitä kielletään myymästä omaisuutta ja käsketään keskeyttämään kaikki toiminnot, joilla voisi olla vaikutusta yhtiön varallisuuteen.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan Jukosin johto on sanonut tämän tarkoittavan käytännössä sitä, että koko tuotanto joudutaan keskeyttämään.

Uutistoimisto Reutersin mukaan tuoreeltaan oli kuitenkin epäselvää, pakottaako myyntikielto Jukosin keskeyttämään öljyntoimituksensa heti vai estääkö se sitä ainoastaan solmimasta uusia toimitussopimuksia.

Venäläinen öljyjätti tuottaa yhteensä 1,7 miljoonaa tynnyriä öljyä päivässä.

Ulosottoviranomaiset alkoivat selvittää Jukosin tilejä kolme viikkoa sitten sen jälkeen, kun vuodelta 2000 periytyvien 2,8 miljardin euron verovelkojen maksuaika umpeutui. Jukosin mukaan sen on mahdotonta maksaa rästejään, koska oikeus on määrännyt sen tilit jäihin.

Oikeusministeriön päätöksen odotetaan jouduttavan Jukosin konkurssia.

Yhtiön osakkeen hinta sukelsi heti keskiviikon huonojen uutisten jälkeen 18 prosenttia ja on nyt alimmillaan yli kolmeen vuoteen. Jukosin kurssi on ollut syöksykierteessä viime viikosta, jolloin ulosottoviranomaiset kertoivat, että yhtiön pääyksikkö Juganskneftegaz tullaan myymään verovelkojen kattamiseksi.

Yksikkö vastaa yli 60 prosentista koko yhtiön öljyntuotosta. Aiemmin tänään Jukos vaati päästä käsiksi jäädytettyihin tileihinsä voidakseen jatkaa tuotantoaan normaalisti.

Öljy uuteen hintaennätykseen New Yorkissa

Raakaöljyn hinta nousi tänään uuteen ennätykseen New Yorkin markkinoilla. Yhdysvaltain markkinoiden viiteöljyn WTI:n dollarinoteeraus nousi New Yorkin raaka-ainepörssissä iltapäivällä 42,50 dollariin tynnyriltä eli korkeammaksi kuin koskaan aiemmin.

Edellinen huippunoteeraus oli 42,45 dollaria tynnyriltä. WTI:n hinta kävi siinä 2. kesäkuuta.

Öljyn hintoja nosti uhka konkurssin partaalla olevan venäläisen Jukosin öljyntuotannon keskeytymisestä. Jukos tuottaa 1,7 miljoonaa tynnyriä öljyä päivässä.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.