Mainos

Jukosin Hodorkovski oikeuteen huomenna

Öljymiljardööriä vastaan on kerätty 100 000 sivua tutkintamateriaalia. Monien tarkkailijoiden mukaan kyseessä on poliittinen ajojahti, koska Hodorkovski on tukenut Venäjän oppositiopuolueita.

Venäjän rikkain mies, öljymiljardööri Mihail Hodorkovski astuu huomenna moskovalaisoikeuden eteen vastaamaan häntä vastaan nostettuihin talousrikossyytteisiin. Öljyjätti Jukosin suuromistajaa ja entistä pääjohtajaa syytetään väärinkäytöksistä, jotka liittyvät neuvosto-omaisuuden yksityistämiseen 1990-luvulla.

Moni tarkkailija on luonnehtinut Jukos-vyyhteä Kremlin ajojahdiksi oppositiopuolueita tukenutta Hodorkovskia vastaan. -Jos tällaisiin toimenpiteisiin ei ryhdytä muuallakin, niin Jukos-oikeudenkäyntiä on pidettävä mielivaltaisena lain soveltamisena, jolla on poliittiset tarkoitusperät, arvioi Moskovan talousinstituutin rehtori Jevgeni Jassin.

Monen asiantuntijan mielestä 1990-luvun sekavissa oloissa tehtiin tuskin yhtään yksityistämisoperaatiota rikkeettömästi. Hodorkovskia syytetään nyt väärennyksistä, kavalluksista ja veronkierrosta, joista hänelle voidaan langettaa enimmillään kymmenen vuoden vankeusrangaistus. Häntä vastaan on kerätty 100 000 sivun tutkintamateriaali.

Kansainvälistä huomiota

Oikeudenkäyntiä seurataan tarkasti myös ulkomaisissa talouspiireissä: moni pitää sitä Venäjän sijoitusilmaston puntarina. Moni Venäjän suurrikkaista, oligarkeista, on joutunut tekemisiin viranomaisten kanssa väärinkäytöksistä epäiltynä, mutta yhtäkään heistä ei ole saatettu vastaaman teoistaan yhtä näyttävästi kuin Hodorkovskia.

Viranomaiset pidättivät Hodorkovskin aseella tähdäten viime marraskuussa, kun hänen yksityiskoneensa oli tehnyt välilaskun siperialaiselle lentokentälle. Siitä asti hän on ollut tutkintavankeudessa moskovalaisessa Matrosskaja Tishinan vankilassa.

Euroopan neuvosto pyrkii tahollaan selvittämään, onko Hodorkovskin tapauksessa loukattu ihmisoikeuksia, joita Venäjäkin on sitoutunut noudattamaan. Neuvoston tarkkailija, Saksan entinen oikeusministeri Sabine Leutheusser-Schnarrenberger ei päässyt tapaamaan Hodorkovskia Moskovan-käynnillään. Raporttinsa hän laatii syksyyn mennessä. Hordorkovskin kohtelusta on valitettu myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Jukosia uhkaa konkurssi

Jukos puolestaan voi mennä konkurssiin sille eilen mätkäistyjen kolmen miljardin euron lisäverojen takia, jollei verotuspäätöstä kumota. Yhtymä ei kykene selviytymään verovelasta, koska oikeus on määrännyt sen omaisuuden myyntikieltoon.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.