Mainos

Jukos-sotkusta paha poliittinen kriisi

Venäjä on öljy-yhtiö Jukosin skandaalin myötä ajautunut presidentti Vladimir Putinin kauden pahimpaan poliittiseen kriisiin. Politiikan tutkijoiden mukaan Venäjä on nyt menossa vaaralliseen suuntaan.

Kremlin tähti tuikkii monen mielestä nyt pahaenteisesti. Pakkovalta ja yksi totuus näyttävät olevan taas päivän sana. Venäjän johtavat politiikan tutkijat ovat huolissaan.

- Maassa on erittäin paha poliittinen kriisi. Koko poliittinen johto on hajallaan ja käydään avointa valtataistelua. Käynnissä on samalla ideologinen taistelu Venäjän tulevaisuudesta, mihin suuntaan Venäjää viedään, arvioi politiikan tutkimuslaitoksen johtaja Mark Urnov.

Presidentti Vladimir Putinin aikana entiset KGB-miehet ovat nousseet määräävään asemaan. Niin sanottuja tshekistejä on jo vajaa kolmannes koko hallinnosta. Boris Jeltsinin kaudella heitä oli vain kymmenisen prosenttia. Tshekistien myötä krittiinen media on vaiennettu, propagandaa ja valtion valvontaa lisätty.

- On vahvoja voimia, jotka haluavat valtion valvovan taloutta. He käyttävät valtiota myös omiin tarkoituksiin, oman hyödyn tavoitteluun. Suurin osa kansasta katsoo tyytyväisenä vierestä, kun rikkaat laitetaan vankilaan ja omaisuus takavarikoidaan. Se on pelottavaa, Urnov kuvaa.

Kommunismiin ei kuitenkaan olla palaamassa.

- Yksityisomistus halutaan säilyttää, mutta se halutaan pitää tiukassa valvonnassa.

Putinin hallinnon ongelma on myös poliittinen kokemattomuus. Jokainen erimielisyys nähdään uhkana. Tämä on kuitenkin turhaa. Putin on kansan keskuudessa huippusuosittu ja hänen asemansa turvattu. Jukos-jahdissa on moskovalaisten mielestä kyse myös vaalitempusta.

Poliittinen myllerrys jatkuneekin vielä pitkään. Kremnologia on taas suosittua Venäjällä. Kaikki yrittävät kilvan arvailla, kuka määrää tahdin, kuka on kenenkin kaveri ja kuka saa seuraavaksi lähteä.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 06.11.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.