Jukka Viinasen eläkesopimus sitova

Nesteen entisen toimitusjohtajan Jukka Viinasen eläkesopimus on Fortumin hallintoneuvoston mukaan sitova. Asiasta tehtyjen selvitysten perusteella oikeudellisia edellytyksiä sopimuksen purkamiseksi tai kohtuullistamiseksi ei ole, kertoi Fortumin hallintoneuvoston puheenjohtaja Ilkka-Christian Björklund tiistaina.

Asian selvittämiseksi Fortumin hallintoneuvosto kuuli kirjallisesti 13 päätöksentekoon liittynyttä henkilöä ja hankki kaksi asiantuntijalausuntoa. Julkisen kohun nostattanutta eläkesopimusta selvitellyt hallintoneuvosto totesi kokouksessaan Helsingissä tiistaina, että eläkeasia on loppuun käsitelty. Fortumin hallintoneuvosto sai asianosaisilta selvitykset Viinasen toimitusjohtajasopimuksen synty- ja hyväksymismenettelystä ja asiantuntijalausunnot sopimukseen liittyvistä oikeudellisista kysymyksistä, sanoi Björklund. Lausunnot hallintoneuvosto pyysi kauppaoikeuden professorilta Juhani Kyläkalliolta ja laamanni Pekka Merilammelta.

Asiantuntijalausunnot päätyvät siihen, ettei ole oikeudellisia perusteita todeta Jukka Viinasen toimitusjohtajasopimuksen syntyneen vastoin osakeyhtiölakia tai yhtiöjärjestystä. Tämä koskee myös Nesteen silloisen hallituksen puheenjohtajan Jaakko Ihamuotilan toimia asiassa, totesi Fortumin hallintoneuvosto. Viinasen toimitusjohtajasopimus on hallintoneuvoston mukaan Nestettä ja sittemmin Fortumia sitova. Oikeudellisia edellytyksiä sopimuksen purkamiseksi tai kohtuullistamiseksi ei hallintoneuvoston mukaan ole.

Tiedotteessaan Fortumin hallintoneuvosto huomautti, etteivät Fortumin hallituksen puheenjohtajan Matti Vuorian ja pääjohtaja Heikki Marttisen toimisopimukset sisällä Jukka Viinasen toimitusjohtajasopimuksessa ollutta eläkeluontoista erokorvausta. Björklundin mukaan sopimukset vastaavat paremmin elinkeinoelämän yleistä käytäntöä eli niissä on 24 kuukauden palkkaa vastaava eroraha. Björklund korosti tiedotustilaisuudessa tiistaina, että Fortumin hallintoneuvosto sai kaikki tarvitsemansa tiedot Viinasen sopimuksen syntyhistoriasta ja käsittelystä. Fortumin kannalta olennaista oli, ettei ole tapahtunut sellaisia toimivallan ylityksiä, jotka olisivat oikeuttaneet esimerkiksi purkamaan sopimuksen. Selvityksen perusteella on Björklundin mukaan kuitenkin ilmeistä, ettei Nesteen hallintoneuvostolla ole ollut selvää käsitystä siitä, mitä sopimus yksityiskohdittain piti sisällään. Toimitusjohtajalla on lausuntojen mukaan ollut selkeästi "talon tavan" mukaan oikeus tehdä sopimus.

-Vastuu jää kuitenkin hallintoneuvostolle, joka on sen hyväksynyt. Päätöksentekijänä hallintoneuvosto kantaa yksiselitteisesti vastuun. Sen olisi ollut otettava selkoa asioista, totesi Björklund. Björklundin mukaan Nesteen hallintoneuvosto ja yhtiössä vallinnut käytäntö olivat antaneet toimitusjohtajalle paljon päätösvaltaa. Vaikka Björklund ei sitä suoraan sanonutkaan, sai hänen kertomuksestaan sen kuvan, että toimitusjohtaja käytti hiljaisella suostumuksella hallintoneuvostollekin kuuluvaa päätösvaltaa.

-Ei ole mikään uutinen, että hallintoneuvostolla on selonottovelvollisuus asioista. Tässä tapauksessa sitä ei käytetty, sanoi Björklund. Osittain Björklund selittää tapahtunutta elinkeinoelämän ja Nesteen vanhalla kulttuurilla. Yritykset elävät hänen mukaansa nyt aivan toisenlaisessa maailmassa. Tänä päivänä ei tällaista sopimusta tehtäisi, se on tämän prosessin lopputulos, totesi Björklund.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat