Mainos

Jukka on taistellut oikeudesta tavata lastaan vuosien ajan – "Itken isosti enkä pysty ajamaan pois"

Vaikeiden huoltajuusriitojen määrää ei ole tilastoitu tarkkaan. Tiedossa on kuitenkin se, että vanhempien väliset huoltajuuskiistat ovat yleisiä. Oikeudestaan nähdä lastaan kohta kolme vuotta taistellut Jukka kertoo tarinansa MTV Uutisille.

Jukka ja hänen entinen puolisonsa saivat lapsen hieman yli kolme vuotta sitten. Pariskunta kuitenkin erosi pian lapsen syntymän jälkeen. Siitä käynnistyi kaksi ja puoli vuotta kestänyt prosessi, jonka myötä Jukka on taistellut oikeudesta tavata lastaan oikeudessa saakka.

Huoltajuuskiista jatkuu edelleen.

Eron jälkeen Jukka näki lastaan harvoin. Hän kertoo kahdeksan kuukautta kestäneestä kaudesta, jolloin hän sai tavata lastaan vain yhden tunnin ajan kahden viikon välein.

Jukalle olisi ollut tärkeää viettää enemmän yhteistä aikaa lapsensa kanssa. Hänen mukaansa perusteluita tapaamisten pienelle määrälle ei ollut. Tapaamiset pysyivät harvoina lapsen äidin toivomuksesta.

– Ei ole alkoholismia, pahoinpitelyitä tai kolmansia osapuolia, jotka olisivat olleet mukana erossa. Ei ole mitään perusteita sille, että lapsi ei saisi olla isänsä kanssa.

Ongelmat eivät päättyneet oikeuden päätökseen

Viime syksynä lapsen huoltajuutta puitiin oikeudessa. Tuolloin sovittiin lapsen yhteishuoltajuudesta ja siitä, että tapaamisten määrää lisätään. Jukka kertoo huojentuneensa päätöksestä. Hän ei kuitenkaan uskonut, että riita lapsen ympärillä jatkuisi.

– Suhtaudun elämään yleensä optimistisesti. Toivoin, että oikeuden päätös muuttaisi asioita. Sain kuitenkin pian huomata, että homma vain jatkuu, eikä sille kukaan voi tehdä oikein mitään.

Oikeuden päätöksen myötä Jukka sai lapsensa yön yli kestävälle vierailulle ensimmäistä kertaa. Tammikuussa aloitettiin kahden yön yli kestävät viikonloppuvierailut.

Tapaamisia ehti olla neljä, kun Jukka sai lapsen äidiltä viestin, jossa kerrottiin, että lapsi oirehtii tapaamisten jälkeen. Viestissä kerrottiin, että lapsi ei saa nukuttua hyvin sen jälkeen, kun hän on palannut kotiinsa isänsä luota.

– Siinä vaiheessa tiesin, että jotain on taas tulossa, Jukka sanoo.

"Tekis mieli sanoo, että auttakaa mua"

Jukka kertoo, että ensin sovittu päivätapaaminen peruttiin, sillä lapsi oli sairastunut flunssaan. Sen jälkeen myös viime viikonlopulle sovittu vierailu jäi toteutumatta.

– Sain torstai-iltana entiseltä puolisoltani viestin, jossa kerrottiin, että yön yli kestäviä tapaamisia ei ole enää mahdollista järjestää.

Mies kertoo ilmoittaneensa, että hän aikoo hakea lapsen luokseen naisen viestistä huolimatta.

Jukka asuu yli sadan kilometrin päässä lapsen äidin asunnolta. Hän kertoo ajaneensa hakemaan lasta sovittuun aikaan – tietoisena siitä, että lasta ei hänelle todennäköisesti tuoda, eikä tuotukaan. Tuolloin Jukka kirjoitti Facebookiin pitkän päivityksen tilanteestaan ja vuosia jatkuneesta väännöstä.

On menny tunti ja viiskymmentä minuuttia siitä kun [nimi] piti hypätä mun kyytiin. Ei hyppää tänään ja mä varmaan rupeen miettimään viikonlopun suunnitelmia uusiksi. Ekana varmaan soitan [nimi] mummulle että ei nyt sit tullakkaan käymään ja sit mun siskolle että se joutuu kertoon lapselleen että ei [nimi] nyt tänään tuukkaan leikkimään.

Mä ****u itken täällä nyt just isosti ja en pysty ees lähtemään ajamaan pois! Tekis mieli sanoo että auttakaa mua, mut tälle ei vaan voi kukaan tehdä mitään!!! Tää on sairasta!!!

Huoltajuusasioista kiistellään – riitoja ei kuitenkaan tilastoida tarkasti

Isät lasten asialla -yhdistyksen puheenjohtaja Pauli Tossavainen kertoo, että lasten vanhempien väliset huoltajuuskiistat ovat yleisiä. Hän kuitenkin korostaa, että vaikeiden huoltajuusriitojen määrää ei ole tilastoitu tarkkaan.

– Jos tilastoja katsoo, niin 30 000 lasta vuodessa kokee vanhempiensa eron. Noin kymmenen prosenttia eroista on riitaisia, ja niistä vielä puolet vakavasti riitaisia. Puhutaan siis noin 1500 tapauksesta.

Ylellä vuonna 2014 esitetyssä Vanhempi vihollisena -dokumentissa nostettiin esiin kaikki Helsingin hovioikeuden ratkaisemat huoltajuusasioihin liittyvät riidat vuodelta 2013.

Pitkittyneitä huolto- ja tapaamisriitoja oli vuoden aikana käsittelyssä yli 80. 15 jutussa oikeus on kuvaillut ilmenneen vieraannuttamisen eri muotoja. Vieraannuttamisella tarkoitetaan lasten tapaamisen vaikeuttamista ja tai sen yrittämistä ilman järkevää syytä.

Dokumentissa kerrotaan, että oikeuskäytäntö lapsen huolto- ja tapaamisriidoissa on muuttumassa, sillä oikeus on jo alkanut pistää lapsia toisesta vanhemmasta vieraannuttamia äitejä isiä kuriin.

Tukea läheisistä ja ystävistä

Jukalle kamppailu oikeudesta omaan lapseen on kuitenkin edelleen arkipäivää. Hänen mukaansa pitkään jatkunut vääntö vie voimat.

– Tuntuu välillä, että tässä ei ole mitään järkeä. Tilanne vain on päällä, eikä itse voi tehdä mitään. Lapsi kasvaa, eikä pääse olemaan hänen kanssaan yhdessä.

– Minulle on hoettu sitä, että minua ei kiinnosta olla lapsen kanssa. Aivan sama missä yhteydessä yritän kertoa, että kyllä kiinnostaa, niin saan vastaukseksi vain, että ei sinua kiinnosta.

Mies kertoo saavansa tukea lähipiiriltään. Hän on kuitenkin huolissaan ihmisistä, jotka ovat samassa tilanteessa ilman ystävien tai perheen tukea.

– Luojan kiitos minulla on todella läheiset välit perheeseeni ja paljon ystäviä, jotka tukevat. Se on varmaan syy, miksi tätä jaksaa.

Jukka ei esiinny jutussa omalla nimellään lapsen yksityisyyden säilyttämiseksi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja