Mainos

Jukka Jalonen vaatii aikaisin NHL:ään hamuavilta nuorilta lahjakkuuksilta malttia – "Voi olla iso haittatekijä"

22:06
Jukka Jalonen oli MTV Uutiset Liven vieraana puhumassa suomalaisen jääkiekon tilanteesta.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen toivoo, että nuorilla suomalaispelaajilla ei olisi niin suuri kiire hypätä Pohjois-Amerikan kiekkokaukaloihin.

Nykypäivänä nuoret lahjakkuudet hakeutuvat jo nuorella iällä pelaamaan Pohjois-Amerikan kiekkosarjoihin tavoitteenaan nousta askel askeleelta kohti NHL:ää. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen uskoo kuitenkin, että parempi tie olisi pysyä kotimaisessa liigassa ja murtautua Leijonien kokoonpanoon ennen Pohjois-Amerikan valloitusta.

– Olen sitä mieltä, että usein kannattaisi se vuosi tai kaksi pelata vielä SM-liigassa. Kehittyä A-maajoukkuetasolle, päästä pelaamaan meidän EHT-turnauksia ja jopa MM-kisoihin keväällä. Sitten alettaisiin olla jo lähellä NHL-tasoa, Jalonen sanoo MTV Uutiset Livessä.

Jalonen uskoo, että SM-liiga ja Leijonat tarjoaa nuorelle pelaajalle hyvän polun kehittyä kohti NHL:ää. Jalonen on tehnyt myös terävän huomion siitä, että nuorena pelaajana Pohjois-Amerikkaan lähtevät pelaajat hakevat vauhtia järjestään AHL:stä, eikä tie NHL-kaukaloihin ole lainkaan helppo.

– Jos lähdet ilman A-maajoukkuekokemusta ja kohtuullisen nuorena, se ihan poikkeusta lukuun ottamatta on AHL, eikä sieltä kovin moni pelaaja ole noussut vuosien saatossa. Se prosentti on todella pieni, Jalonen toteaa.

Jalonen ei kuitenkaan tuomitse kokemusta kehittyä niin ihmisenä kuin pelaajanakin.

– Se on varmasti monelle pelaajalle hieno kokemus. Vaikka ei pelaajana pääsisikään NHL:ään, kehittyyhän sitä muuten ihmisenä ja oppii kielen ja kulttuurin. Ainahan sitä pääsee takaisin tänne, kyllä sen ymmärrän, Jalonen jatkaa.

Pahimmassa tapauksessa tie NHL:ssä ei koskaan aukene, ja Pohjois-Amerikasta kotiin tuomisina on vain särkynyt itseluottamus ja pelillinen epävarmuus, millä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia nuoren pelaajan uralla. Jalonen painottaakin maltin tärkeyttä suuria urapäätöksiä tehdessä.

– Joskus pitäisi pitää pää kylmänä ja malttaa pikkuisen lisää. Se vuosi sinne tai tänne 18- tai 19-vuotiaana, sillä ei ole mitään merkitystä. Olet niin paljon valmiimpi, kun menet sinne, ettei tule pettymystä ja epävarmuutta omaan tekemiseen ja itseluottamukseen. Siinä voi olla pitkässä juoksussa iso haittatekijä, Jalonen povaa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja