Mainos

Juho suunnitteli jo hautajaisiaan – uusi lääke sai syövän kuriin

Syöpätutkimus etenee Suomessa hyvää vauhtia. Parhaillaan testataan muun muassa immunoterapiaa melanoomaan ja keuhko- sekä munuaissyöpään. Tulokset ovat asiantuntijoiden mukaan lupaavia, potilaille on luvassa lisää elinvuosia.

– Minut ehdittiin kertaalleen julistaa terveeksikin tuossa viisi vuotta sen jälkeen kun melanooma mulla ensi kertaa havaittiin. Sen jälkeen se on pikkuhiljaa pahentunut, kunnes puolitoista vuotta sitten tilanne meni niin pahaksi, että piti jo hautajaisetkin suunnitella. Sitten pääsin yllättäen yhteen amerikkalaiseen lääketestiin mukaan ja tässä seistään, kertoo 10 vuotta sitten melanoomaan sairastunut Juho Juutilainen.

Juutilainen, 44, käy kerran viikossa Hyksin Syöpäkeskuksessa ja saa suonensisäisesti testilääkettä.

– Varhaisvaiheen tutkimuksia tarjotaan yleensä potilaille, joilla on jo ikään kuin tehokkaat hoidot annettu eli annetaan lisämahdollisuus saada se syöpä kuriin, kertoo Hyksin Syöpäkeskuksen ylilääkäri Micaela Hernberg.

Maanantaina julkistetun tiedon mukaan yhdistelmälääkityksen avulla jopa yhdeksän kymmenestä edennyttä melanoomaa sairastavasta potilaasta oli elossa yhdestä kahteen vuotta hoidon jälkeen. Aiemmin vain joka neljäs on elänyt yli vuoden diagnoosista.

– Satunnaistetut kokeet, joissa tutkitaan ja verrataan vanhoihin ja olemassaoleviin hoitoihin, ovat vasta käynnissä, mutta tulokset ovat erittäin lupaavia. Näyttää sille, että immunoterapiasta on todella tulossa uusi syövän hoitomuoto, sanoo Hyksin Syöpäkeskuksen johtaja Petri Bono.

Syöpää hoidetaan usein leikkaamalla, säde- ja solusalpaajahoidoilla sekä täsmälääkkeillä. Immunoterapiassa puolestaan lääkkeet aktivoivat omaa puolustusjärjestelmää taistelemaan syöpää vastaan. Sivuvaikutukset voivat olla rankkoja, Hernberg muistuttaa.

Juho ei silti ole lähdössä pois lääketestiryhmästä.

– Vaikka se pientä haittaa ja vaivaa aiheuttaa joka viikko, niin mieluummin käyn täällä sen sijaan kuin olen haudan pohjalla.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.