Juhlava pullasarvi 23.5.2001

Toim. Kaarina Roininen

2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
0,5 tl kardemummaa
1 dl sokeria
6-7 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia tai voita

Täyte:
n. 100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 tl vehnäjauhoja
1 tl sitruunan raastettua kuorta
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl sokeria
0,5 dl rusinoita tai kookoshiutaleita

Voiteluun:
munaa

Pinnalle:
mantelilastuja
raesokeria
1. Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva. Lisää muut aineet ja alusta taikinaan jauhot sekä loppuvaiheessa rasva. Anna taikinan kohota.
2. Sekoita tuorejuuston joukkoon vehnäjauhot, sitruunankuoriraaste ja vaniljasokeri.
3. Ota taikinasta noin 1/5 erikseen, jos teet pullan päälle koristeletin. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi noin 30x60 cm.
4. Levitä levylle ensin tuorejuustoseos. Ripottele päälle sokeri ja rusinat.
5. Kääri levy rullaksi ja nosta leivinpaperin päälle työpöydälle. Muotoile pyöreäksi sarven muotoiseksi pullaksi. 6. Leikkaa terävällä veitsellä pullan ulkoreunaan syvät viillot noin 2 cm:n välein. Vedä leivonnainen papereineen pellille.
7. Leivo lopputaikinasta noin 70 cm:n pituinen tanko. Kostuta leivonnaisen pinta keskikohdasta vedellä ja nosta taikinatanko pullan päälle. Leikkaa saksilla ohuita kielekkeitä ja taivuta joka toinen oikealle ja joka toinen vasemmalle. Paina tikut koristelettien päälle niin se pysyy paremmin paikoillaan kohotuksen ja paiston aikana. 8.Voit leipoa pullan päälle koristeeksi myös pienen pullaletin. Leivo taikinasta kaksi ohutta ja pitkää (n. 70 cm) taikinatankoa ja letitä ne keskenään löyhästi. Nosta letti pullan päälle kostutettuun kohtaan ja kiinnitä tikuilla. 9. Anna pullan kohota lämpimässä paikassa peitettynä.
10. Voitele pinta munalla ja ripottele päälle mantelilastuja sekä raesokeria.
11. Paista leivonnainen 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 20-25 minuuttia.

Lue myös:

    Uusimmat