Juhlaluotain paksuun otsonikerrokseen

Kymmenen vuotta jatkuneen suomalaisen otsonitutkimuksen kunniaksi Sodankylästä tänään taivaalle laukaistu juhlaluotain pääsi mittaamaan lähes normaalin vahvuista otsonikerrosta. Tänä keväänä otsonikerros on pysynyt vahvempana kuin yhtenäkään keväänä tällä vuosikymmenellä.

-Otsonikerros on nyt vain kymmenen prosenttia ohuempi kuin vanhoina hyvinä aikoina, jolloin otsoni ei vielä ollut lähtenyt tuhoutumaan, kertoo tutkimuspäällikkö Esko Kyrö Ilmatieteen laitoksen Sodankylän observatoriosta. Pahimmillaan tuho on ollut kolmenkymmenen prosentin luokkaa aivan viime vuosina.
-Tämä ei kuitenkaan vielä ole käänne parempaan, Kyrö muistuttaa. Syynä otsonin säilymiseen tänä keväänä on säätila; yläilmakehä ei kylmennyt niin paljon että mittava tuhoprosessi olisi käynnistynyt.

Otsonin tuhoutumisen muut edellytykset sen sijaan ovat tälläkin hetkellä olemassa. Ne ovat teollisesta toiminnasta yläilmakehään nousseet kloori- ja bromiyhdisteet sekä auringonvalo. Kymmenessä vuodessa on kansainvälisissä tutkimuksissa selvitetty otsonikerroksen tuhoutumismekanismi suurelta osin. Silti joitain seikkoja on edelleen hämärän peitossa, mikä tiedetään siitä että selvitysten pohjalta tehdyt ennusteet eivät täysin täsmää todellisuuden kanssa.

Otsonitutkimus jatkuu niin luotaimista kuin satelliiteistakin. Ensi vuoden syksyllä laukaistaan Euroopan avaruusjärjestö ESAn tutkimussatelliitti kiertämään maapalloa napojen kautta. Siinä on mukana suomalaisten osaksi kehittämä otsonimittauslaite. Laitteen keräämien tietojen laskentakeskusta rakennetaan parhaillaan Sodankylään. Noin 30 kilometrin korkeuteen nousevia otsoniluotaimia on lähetetty eri puolilta maailmaa kymmenen vuoden aikana tuhansia, ja yksin Sodankylästä noin kahdeksansataa.

Lue myös:

    Uusimmat