Mainos

Juhannustaikoja – oletko jo kokeillut nämä kikat?

Kukkien sitominen tyynyn alle on niin vanhanaikaista. Mikset kävelisi alastomana halkopinoon tai istuisi kuohuvan kosken kivellä vailla vaatteita?

Keskikesän juhlan aikaan ilmassa on taikuutta, ja erilaisin maagisin konstein sinkkumies tai -nainen voikin nähdä unessa tulevan puolisonsa. Esimerkiksi kaivossa, lammessa tai lähteessä voi suomalaisen perinteen mukaan nähdä tulevan rakkaansa kasvot. Mutta mitä muita juhannustaikoja on olemassa?

Luonnon ja peltojen keskeltä saapuu sulho

Juhannuksena kannattaa suunnata metsänreunaan, sillä vanhojen kotimaisten uskomusten mukaan luonto esittelee juhannusyönä useita ihmeitä ja ilmiöitä varsinkin sinkkujen tueksi.

Erään uskomuksen mukaan saniaisen saattoi nähdä kukkivan vain juhannusyönä. Kukkiva kasvi kannattaa poimia mukaan, sillä sen avulla saa itselleen taikavoimia. Metsässä voi kohdata myös virvatulen: tässäkin tapauksessa kannattaa jäädä kytikseen, sillä tanssivan virvatulen alta löytyy aarre.

Jos sinkkunainen kuulee käen kukkuvan metsässä, tulee muistaa laskea kukahdusten määrä, sillä siitä voi laskea, monenko vuoden kuluttua sulhanen saapuu. Mikäli käki on itsepintaisesti hiljaa, ei hätää: tässä tapauksessa uljas rakas saapuu jo samana vuonna.

Tulevan rakkaansa voi kohdata myös kosken keskellä: istu kivelle alastomana, ainoastaan olkiside vyötäisilläsi. Odota sulhon ilmaantumista. Nuori mies sen sijaan voi nähdä morsiamensa aaveen, jos uskaltaa kulkea juhannusyönä ojia myöten ruispeltoon.

Pellossa ollessaan voi tehdä muutakin. Sido viiteen rukiinolkeen erivärisiä nauhoja: punainen, musta, vihreä, keltainen ja valkoinen. Leikkaa sitten korret tasaisiksi, ja palaa aamulla katsomaan, mikä niistä on kasvanut eniten. Punainen tuo iloa, vihreä lupaa avioliittoa, keltainen ennustaa huoruutta, musta murhetta ja valkoinen kuolemaa. Eniten kasvanut ruoko on oikeassa.

Kokon polton jälkeen voi palata peltoon, sillä tarinan mukaan naimahaluisten naisten tulee kieriä alastomina ruispelloissa. Peltojen omistajan tulee olla talo, jossa asuu miehiä. Tavoitteena on saada talojen miehet riiailemaan kierimisen suorittaneita naisia.

Vihdan avulla avioon?

Mitäpä olisikaan juhannus ilman saunaa ja saunataikoja? Saunan ja ruispellon voi tietenkin yhdistää: kun sinkkunainen juoksee ruispellon ojassa alastomana saunomisen jälkeen, yhdeksännessä ojassa sulhanen tulee vastaan.

Saunominen kannattaa juhannuksena jättää myöhäiseen ajankohtaan, sillä keskiyöllä sinkkunaisen tulee kiertää saunarakennus kolme kertaa ja kurkistaa sitten joko saunan luukusta sisään tai katsoa lähteeseen. Tuleva elinkumppani katsoo kummassakin tapauksessa takaisin. Hänelle tosin tulee varata jokin lahja, sillä tarinan mukaan pahat voimat iskevät muuten.

Saunasta tultuaan voi heivata käyttämänsä vihdan saunan katolle: sulhanen saapuu siitä suunnasta, johon vihdan varsi osoittaa. Uskomus kertoo myös, että heitetyn vihdan varren osoittaessa kotia kohti heittäjä saa viettää seuraavan vuoden siellä, mutta kirkolle päin osoittaessaan varsi merkitsee heittäjän kuolemaa. Muista suunnista saapuu tuleva sulho. Visko siis varoen!

Seuraavaksi kannattaa koota vielä yksi vihta, ja asettaa se tyynyn alle sitomatta. Yön unissa tuleva sulhanen sitoo vihdan.

Jos nämäkään keinot eivät riitä, sinkkunainen voi aina kokeilla vielä yhtä konstia: kävele selkä edellä halkopinoa kohti, alastomana tietenkin. Ota käteesi se halko, joka ensimmäisenä tökkää takapuoltasi. Jos halko on halki, tuleva sulhosi on leskimies. Pyöreä halko taas lupaa poikamiestä!

MTV3/Maria Aarnio

Lähteet:

Kuvat: Colourbox

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.