Juhannussauna raikkaaksi, likaiset seinät jälleen vaaleiksi

Varustaudu keskikesän juhlaan puunaamalla kylpytilat kuntoon. Sauna kaipaa säännöllisen imuroinnin ohessa perusteellisemman käsittelyn pari kertaa vuodessa.

Puhdistamisen voi aloittaa suuntaamalla silmät kiukaaseen, ja vaihtamalla huonokuntoiset löylykivet uusiin. Toimenpide parantaa löylyn laatua ja pidentää kiukaan elintaivalta. Hyväkuntoiset kivet pestään harjaamalla emäksisellä pesuaineella ja vedellä. Huuhtele ja kuivaa ne lopuksi huolellisesti.

Huokoset auki

Tavallisen siivouksen tapaan tiloista poistetaan irtokalusteet, kuten siirrettävät lauteet. Tyhjä huone on näin helppo esisiivota imuroimalla tai lakaisemalla. Harjaa ihan ensimmäiseksi katto ja seinät pölystä ja irtoroskista, ja siirry sitten siistimään lattiat.

Kastele harjauksen jälkeen puupinnat lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset aukeavat puhdistusta varten. Sekoita ämpärilliseen vettä yleispuhdistusainetta, ja käy seinät läpi ylhäältä alas. Muista harjata puuta syiden suuntaisesti. Aseeksi sopivat hankauspesin tai pehmeä harja. Pesuaine on heikon emäksistä ja rituaalia voi halutessaan tehostaa desinfioivalla puhdistusaineella.

Vaaleammat seinät

Tummentuneen puun saa vaaleaksi klooripuhdistusaineella. Viileä vesi ja sauna käsittelyn aikana takaavat, ettei kloori höyrysty ja aiheuta huonovointisuutta. Aineen käyttöohjeet kannattaa käydä läpi.

Kun jälki on puhdasta, huuhdo pinnat kylmällä vedellä huokosten sulkemiseksi. Näin lika pysyy jatkossa paremmin poissa. Huuhteluun voi käyttää kahvatonta suihkuletkua, jolloin vesi yltää hyvin kaikkiin kolkkiin.

Suodatin helpottaa

Lattiakaivon puhtaanapito käy sujuvasti, jos kaivon hajulukossa käyttää suodatinta. Se kerää irtohiukset ja muut kaivoon päätyvät roskat. Suodatin vaihdetaan kerran kuukaudessa. Suursiivouksen aikana kaivonkansi poistetaan ja kaivon reunat suihkutetaan letkulla puhtaiksi.

Puhdista tai vaihda myös saunan irtotavarat, vadit, sienet, harjat ja istuinaluset. Altaat ja peilipinnat pyyhkäistään kuituliinalla.

Pese, huuhtele ja kuivaa lopuksi lattiat. Kaakeleiden välit puhdistat helposti rakoihin mahtuvalla saumaharjalla. Tuuleta tilat saunan raikastamiseksi. Loppusilauksena kiukaan lyhyt lämmitys kuivattaa saunan tehokkaasti.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja