Mainos

Juhannuksen sää yhä täysi mysteeri – Pekka Pouta kertoo miksi

Juhannuksen sääennusteita tiedustellaan meteorologeilta tiuhaa tahtia. H-hetkeen on vielä puolitoista viikkoa, joten ennusteet ovat yhä kovin epävarmoja. Suomen säähän kun vaikuttavat jopa toisella puolella maapalloa tapahtuvat sääilmiöt.

Miksi sään ennustaminen pitkän ajan päähän sitten on niin hankalaa? Koska säässä kaikki vaikuttaa kaikkeen.

– Kun pitkien ennusteiden tarkkuutta Euroopan osalta on arvioitu, näkyy siellä ainakin yksi tilanne, jolloin pitkän ajan suursäätilan ennusteet menevät helposti pieleen. Se on tilanne, kun Yhdysvalloissa Kalliovuorten itäpuolelle syntyy rankkoja ukkosia ja jopa tornadoja. Nämä aiheuttavat häiriön koko pohjoisen pallonpuoliskon ennusteeseen, toteaa MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.

– Alunperin pienen mittakaavan häiriö voi muuttaa suursäätilan Atlantin toisella puolella Euroopassa aivan erilaiseksi, kuin alun perin on ennustettu. Ja nyt Yhdysvalloissa on juuri syntymässä tällainen tilanne, joka voi pistää ennusteet uusiksi ensi viikolla eli juhannusviikolla Euroopan ja Suomen säässä.

Yhdysvalloissa syntyvät voimakkaat ukkoset käytännössä siis vaikuttavat sattumanvaraisesti esimerkiksi Atlantilla perusilmavirtauksiin, jotka ohjaavat matalapaineiden reittejä.

– Yleensä suursäätilasta pystyy sanomaan jotain reilun viikon päähän, mutta näistä Yhdysvaltojen ukkostilanteista voi lähteä syntymään syveneviä matalapaineita, jotka sekoittavat koko pohjoisen pallonpuoliskon virtausta. Tämä on yksi syy, miksi pitkät ennusteet ovat kesäkaudella heikompia kuin talvikaudella, sanoo Pekka Pouta.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.