Mainos

Juhannuksen kylmyys hipoi paikoin ennätyksiä

Juhannus oli tänä vuonna paikoin poikkeuksellisen kolea.

Ilmatieteen laitoksen mukaan päivälämpötilat jäivät juhannuspäivänä koko maassa alle 15 asteen ja yöllä hallaa mitattiin maan eteläosassa asti. Juhannus oli tänä vuonna laajalti harvinaisen kolea, paikoin jopa poikkeuksellisen kolea. Harvinaisella tarkoitetaan keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa toistuvaa, poikkeuksellisella puolestaan muutaman kerran sadassa vuodessa toistuvaa.

Esimerkiksi Helsingissä vuodesta 1961 alkavien tilastojen mukaan vain vuonna 1998 juhannuspäivä on ollut tätä vuotta kylmempi, kun verrataan päivän korkeimpia lämpötiloja. Tänä vuonna juhannuspäivän korkein lukema Helsingissä oli 13,2 astetta, kun se vuonna 1998 oli 12 astetta. Juhannusaatto oli Helsingissä tilastojen viidenneksi kylmin.

Jyväskylän tilastoista löytyi yksi tätä vuotta kylmempi juhannusaatto. Vuonna 1977 juhannusaaton korkein lämpötila oli 9,9, kun se tänä vuonna oli 12,7 astetta. Juhannuspäivä oli Jyväskylässä tilastojen neljänneksi kylmin.

Sodankylässä mitattiin mittaushistorian kylmimmät lukemat juhannusaattona, kun päivän korkein lämpötila oli vain 4,6 astetta. Juhannuspäivä oli siellä tilastojen neljänneksi kylmin, kun lämpötila oli 9,1 astetta.

Saana-tunturilla pysyttiin pakkasella koko juhannuksen ajan, mutta siellä ei tilastoissa ole vielä pitkää aikasarjaa vertailtavaksi. Lapissa satoi paikoin räntää ja lunta, rakeita puolestaan satoi eri puolilla maata.

Hallaa ja yöpakkasia juhannuksena

Juhannusyönä lämpötila laski paikoin pakkaselle Suomenselän alueella ja Lapissa. Hallaa mitattiin myös Etelä-Suomessa. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä hallaa mitattiin jälleen Etelä-Suomessa asti, mutta yöpakkasta oli vain paikoin Lapissa ja Kainuussa.

Koleita juhannuksia on aiemmin koettu muun muassa vuosina 2009, 1981 ja 1977. Kyseisinä vuosina öisin pakkasta on mitattu Suomenselällä ja päivän ylimmät lämpötilat ovat jääneet etelässä pääosin alle 15 asteen, Pohjois-Lapissa vuonna 1977 jopa alle viiden asteen. Paikallisesti koleita juhannuksia on koettu muinakin vuosina.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.