Mainos

Juhana Vartiainen tyrmää SDP:n kritiikin aktiivimallista: "Ylimitoitettua ja teatraalista tekoloukkaantumista"

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen puolusti Peter Nyman -ohjelmassa työttömyysturvan aktiivimallia. Vartiaisen mukaan kova kritiikki osoittaa, että malli vaikuttaa.

– Karu totuus on, että jos työttömyyttä meinataan alentaa, mitään helppoja keinoja ei ole. Kaikki keinot ovat vaikeita. Tämä osoittaa, että tässä tehdään jotain, mikä oikeasti vaikuttaa. Tämä ei ole valtava uudistus, mutta tämä on uudistus, joka tepsii, Vartiainen sanoo.

"Tekoloukkaantumista Antti Rinteeltä"

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on kertonut saaneensa kansalaisilta kovaa palautetta hallituksen toimista. Rinteen mukaan ihmiset ovat sanoneet, että hallituksen politiikka tuntuu siltä, että halutaan laittaa työttömät polvilleen ja antaa heille niskalaukaus. Vartiainen kritisoi Rinteen puheita.

– Tuo kritiikki on ylimitoitettua ja teatraalista tekoloukkaantumista Antti Rinteen osalta.

Vaikutuksia on vaikea vielä arvioida

Hallituksen tavoitteena on jopa 10 000 ihmisen työllistyminen. Vartiainen myöntää, että aktiivimallin vaikutus työllistymiseen on kuitenkin epävarma.

– Vaikutusta on vaikea arvioida. Tässä patistetaan ihmisiä menemään oikeisiin töihin. Vaikutus on epävarma, mutta ilman muuta positiivinen.

– Uskon, että tällä on pysyvää vaikutusta työttömyysasteeseen. Vaikutus on useita prosenttiyksikön kymmenyksiä. Se kuulostaa vähältä, mutta on paljon, koska työttömyysastetta on vaikea alentaa.

Vartiainen myöntää, että aktiivimallissa on myös epäkohtia.

– Tämä on köyhän miehen Tanskan malli. On totta, että meillä työvoimapolitiikan voimavaroja on aika vähän. Se kritiikki on totta ja voimavaroja pitää lisätä. Tämä on hyvä lähtökohta, mutta tämä ei ole valmis.

"Ei tarvitse muuttaa maan toiselle puolelle"

Vartiainen on saanut runsaasti palautetta puheistaan, joissa hän kehottaa työttömiä muuttamaan työn perässä. Hän toppuuttelee ihmisten pelkoja siitä, että töihin pitäisi muuttaa kauas kotoa.

– Eihän se tarkoita, että muutetaan maan toiselle puolelle. Meillä on työtilaisuuksia eri puolilla Suomea. Jos vaikka muutettaisiin edes vähän nykyistä enemmän. Tarkoitus on luoda kannustin, että tartuttaisiin työtilaisuuksiin, joihin ei ehkä muuten tartuttaisi ja ehkä jopa muutettaisiin toiselle paikkakunnalle.

Katso koko haastattelu MTV3-kanavalla Peter Nyman -ohjelmassa kello 22.40.

Kansalaisaloite aktiivimallin kumoamiseksi keräsi joulukuussa tarvittavat 50000 nimeä kahdeksassa päivässä:

 

2:10

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.