Mainos

Juhana Vartiainen: Hallituksen pitäisi jyrätä kuntien osaoptimointi

Työurat pidemmiksi, lisää maahanmuuttajia ja kunnat hallituksen käskyllä ajattelemaan kokonaisuutta. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen latasi kovia teesejä tänä aamuna SuomiAreenan aamulähetyksessä MTV3-kanavalla.

– Suomessa on yleinen harha, että vaikeutemme johtuisivat eurokriisistä. Nyt on tärkeää ymmärtää, että senkin jälkeen, kun eurotalous ja maailman talous kasvavat, meillä on yhä rakenteellisia ongelmia, jotka meidät pitää itse ratkaista.

Vartiainen luettelee julkisen talouden tasapainottamisen keinoiksi muun muassa maahanmuuttajien määrän lisäämisen sekä työurien pidentämisen eli opiskelijat ja kotiäidit nopeammin töihin ja eläkkeelle myöhemmin.

– Kaikki toimet auttavat. Väestön vanheneminen ei muutu miksikään, vaikka talous lähtee nousuun, Vartiainen sanoo.

Vartiainen muistuttaa, että rakenneuudistuksia pitäisi tehdä viimeistään nyt ja viittaa Ruotsiin, jossa jo 1990-luvulla uudistettiin muun muassa eläkejärjestelmää.

– En ole kuntarakenteen huippuasiantuntija, mutta Suomessa on se ominaisuus, että liian vähän katsotaan kokonaisuutta ja liian paljon on osaoptimointia, miten juuri meidän kunta pärjää. Hallituksen pitäisi katsoa kokonaisuutta ja tarvittaessa jyrätä erilaiset intressit, Vartiainen kommentoi sote- ja kuntarakenneuudistusta.

Vartiainen suosittelee luottamaan hyvin koulutettuihin kansantaloustieteilijöihin, vaikka hekään eivät osaa ennustaa, mitä tapahtuu puolen vuoden päästä.

– Kansantaloustieteen keskeinen sanoma on, että lyhyen aikavälin suhdannekäänteitä ei voi ennustaa. Se on kuin arpaluku eli keskimäärin 3,5, mutta ikinä ei tiedä, mitä tulee. Sen sijaan meillä voi olla hyvin luotettava kuva pidemmästä näkymästä Suomessa ja se on valju.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.