Juha Tapio: Uskonnollisten piirien viha satutti

Laulaja Juha Tapio kertoo STT:n haastattelussa tunteistaan uskonnollisten fanien suuttuessa laulajan muutokseen.

Laulaja Juha Tapiosta ilmestyi lokakuussa elämäkerta Ohikiitävää - Juha Tapion tie (Kaiku Books).

Kirjassa muistellaan muun muassa kipuilua, jota Tapio koki siirtyessään puhdasverisestä gospelista monitulkintaisemman popin suuntaan 2000-luvun alussa.

Osa laulajan uskonnollisista faneista vihastui, mies otti kritiikin raskaasti ja alkoi kokea hengellisissä tilaisuuksissa esiintymisen vaikeana. Sittemmin tuska on helpottanut.

– Ainahan kun joku jostain alakulttuurista breikkaa, löytyy omasta pienestä piiristä joku, jonka mielestä läpi lyönyt henkilö on myynyt periaatteensa. Omalla kohdallani se oli rankka hetki, mutta ei siitä ole jäänyt kummempia traumoja. Suhteeni piireihin, joista olen lähtenyt, on mutkaton ja helppo.

Mitä kristinusko merkitsee Juha Tapiolle tässä ja nyt?

– Luulen, että suhteeni hengellisiin kysymyksiin tulee olemaan elinikäinen. Minulle tuo ulottuvuus ja sen pohtiminen on yksi olennainen osa ihmisyyttä.

Joulukuussa Juha Tapio on tehnyt tavallisten keikkojen lisäksi kirkkokonsertteja. Puolentoista vuoden keikkarupeama päättyy joulua edeltävällä viikolla, ja sen jälkeen hän vetäytyy puoleksi vuodeksi kirjoittamaan uusia kappaleita.

– Keikkatauko aiheuttaa vieroitusoireita jo pelkkänä ajatuksena. Olen tottunut aika tiiviiseen tahtiin, Tapio kertoo.

(MTV3–STT)

Lue myös:

    Uusimmat