Juha Tapio järkyttyi Venäjällä lapsivankien olosuhteista

Juha Tapion tuoreessa elämäkerrassa kerrotaan suosikkilaulajan urasta ja arjesta, mutta myös esiintymisistä Venäjän kurjissa vankiloissa.

Ohikiitävää, Juha Tapion tie (Kaiku Books) on vähän erilaista elämäkertaluettavaa. Se ei sisällä avioeroja, kiistaa lapsista tai mitään muutakaan juorumateriaalia. Nimittäin Juha Tapio tapasi vaimonsa 16-vuotiaana, ja siitä saakka he ovat pitäneet yhtä.

Juha Tapio pyöri hengellisissä piireissä aktiivisesti nuoresta saakka ja pyörii yhä, mutta hyvässä kompromississa armottoman viihdemaailman kanssa. Suuri yleisö rakastaa Juha Tapion biisejä, niissä on puhutteleva sanoma pintaa syvemmältä.

Juha Tapion tuore elämäkerta yllättää myös sikäli, että laulaja kertoo melko avoimesti ajasta, jolloin hän kävi viihdyttämässä venäläisvankeja Venäjällä yhdessä Kansan Raamattuseuran evankelistan kanssa.

– Tämän vuoden alusta saakka venäläisiin vankiloihin ei ole enää päässyt. Tilanne on muuttunut valtiojohdon myötä, laulaja pahoittelee.

– Esiinnyin Venäjän vankilassa viimeksi vuonna 2008.

Menneinä vuosina vankilat olivat Juha Tapion mukaan surkeassa kunnossa. Vartijat nöyryyttivät ja pahoinpitelivät vankeja. Heidän asuntonsa pakkolunastettiin valtiolle.

"Kun vangit sitten vapautuivat, heillä ei ollut mitään. He joutuivat täysin tyhjän päälle", kirjassa kerrotaan.

Lapsivangit nukkuivat ilman patjaa

Tutkintavankila, missä vangit olivat teini-ikäisiä poikia, sai Juha Tapion tunteet valloilleen. Haju pikkuruisessa kymmenen pojan sellissä oli kuvottava.

"Ikkunat olivat rikki ja kaltereiden väliin oli tungettu vaatteenriekaleita pitämään kylmää loitolla. WC:n virkaa toimitti sellin nurkassa betoniin tehty reikä."

"Heidän selleissään ei ollut edes patjoja, lapsivangit nukkuivat kerrossängyissä pelkkien rautakaltereiden päällä. Tuo poikien vankila teki minuun suuremman vaikutuksen kuin mikään muu paikka missään. Vankilanjohtajan mukaan pojat olivat aiheuttaneet järjestyshäiriöitä, ja heitä rankaistiin kieltämällä huvitukset."

Sillä keikalla Juha Tapio sai ainoastaan laulaa, kitaran viemistä selliin ei hyväksytty. Muutoin olisi menty huvituksen puolelle.

"Astuin esiin ja lauloin ilman säestystä, pojat hihittelivät aluksi mutta hiljentyivät pian kuuntelemaan."

Juha Tapio sanoo, että vankilamatkoilla hän pääsi kokonaan irti levyntekoprosessista, ja levyn julkaisun jälkeisestä julkisuushässäkästä.

"Kylmissä ja rumissa vankiloissa näkee toivon pilkahduksia, vastoin kaikkea todennäköisyyttä. Ihmiset kohtaavat toisensa aidosti, kaukana parrasvaloista ja ilman sen paremmin henkisiä kuin kankaisiakaan juhlavaatteita. Näissä kohtaamisissa on jotakin niin todellista ja merkittävää, että omissa liemissään hautuva taiteilijakin tajuaa, että eivät ne omat projektit ja kipuilut sentään maailman tärkeimpiä asioita olekaan."

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat